Salát Coleslaw recept na slavný zelný salát s mrkví

salát coleslaw recept

Můj oblíbený salát coleslaw recept na domácí přípravu s tím nejlahodnějším krémovým dresinkem. Tento zelný salát je rychlý a snadný na přípravu. Dokonce se dá snadno připravit předem.

Salát coleslaw recept je plný svěžích a živých chutí, které probudí vše, k čemu ho podáváte. Vyzkoušejte ho jako zálivku na sendviče, podávaný k masům, jako je dušené hovězí nebo vepřové maso. Nebo si ho dejte na hot dog či hamburger. Nebudete věřit, jak snadno si můžete salát coleslaw připravit doma. Zde jsou mé nejlepší tipy na jeho přípravu.

Jaké zelí je nejlepší použít

Při přípravě salátu coleslaw rád používám kombinaci červeného a zeleného zelí. Díky tomu je pokrm opravdu pestrý. Můžete však použít i jen jednu odrůdu. Vyzkoušejte zelí zelené, červené nebo třeba hlávkové. Chcete-li zelí obměnit, zkuste použít brokolici!

Jak nakrájet zelí na zelný salát

Ať už si vyberete jakýkoli druh zelí, způsob přípravy je obecně stejný. Zde je návod, jak na to:

Odstraňte všechny roztrhané nebo otlučené vnější listy.

Zelí rozkrojte na čtvrtiny a poté vyřízněte jádřinec.

Čtvrtky zelí nakrájejte na tenké nudličky. Můžete krouhat ručně nožem, použít mandolínu nebo krouhací nástavec kuchyňského robotu. Aby byl salát coleslaw co nejlepší, nakrájejte zelí na velmi tenké nudličky.

Nezapomeňte na mrkev, která dodává salátu sladkost.

Jak vyrobit dresink

Můj oblíbený salátový dresink se připravuje rychle a vyžaduje jednoduché ingredience. Je krémový, aromatický a svěží. Základem je majonéza, díky níž je zálivka krémová. Trocha podmáslí zálivku zjemní. Jablečný ocet dodává dresinku svěží a pikantní nádech. Můžete ho nahradit i jinými druhy octa, například červeným vinným nebo umeoctem (ale pozor, ten už je sám o sobě hodně slaný). Dijonská hořčice dodá zálivce další chuť a trochu koření. Sůl a pepř jsou nezbytnou součástí dresinku a spojují jeho chutě.

Nepřidávám žádný cukr. Některé recepty na salát coleslaw cukr vyžadují. Pro moje chutě je zelí a mrkev dostatečně sladká. Pokud s tím nesouhlasíte, přidejte lžičku nebo dvě cukru do zálivky před smícháním se zelím a mrkví.

Když jste připraveni smíchat salát coleslaw, nevylévejte do něj hned celou mísu zálivky. Místo toho začněte asi se dvěma třetinami zálivky, vše promíchejte a pak zjistěte, kolik zálivky podle vás salát potřebuje.

Pokud se rozhodnete, že je dokonalý tak, jak je, nevyhazujte zbytek zálivky! Uchovávejte ho v lednici (vydrží několik dní, ne-li týdnů). Použijte ho jako pomazánku na sendviče, dip k zelenině nebo omáčku k masu a pečené či grilované zelenině.

Coleslaw lze snadno připravit předem. Zeleninu můžeme nakrájet den nebo dva předem a uchovávat ji v uzavíratelném sáčku v chladničce.

Pokud jde o dresink, smíchejte ho a přikrytý skladujte v chladničce několik týdnů. Zelí, mrkev a zálivku smíchejte večer před podáváním nebo v den podávání – mám rád, když zelenina ještě křupe.

Čím déle zelí v zálivce leží, tím je měkčí a méně křupavé.

Celková doba přípravy:

20 minut

Suroviny:

  • 1 větší nebo dvě menší hlávky zelí
  • 1 menší hlávka celeru
  • 4 mrkve
  • 8 lžic majonézy (domácí či kupované)
  • 1 hrnek podmáslí
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

Zelí nakrouháme najemno, osolíme a necháme tzv. vyplakat a zkřehnout. Pomůžeme tomu tak, že ho po deseti minutách od osolení pořádně promačkáme čistýma rukama.

Než zelí zkřehne, nastrouháme si ostatní zeleninu (celer a mrkev) a připravíme dresink tak, že všechny ingredience na něj společně prošleháme v míse.

K již křehkému zelí přidáme mrkev, celer a vše promícháme nejprve jen s částí dresinku. Ten pak přidáváme, až dokud nejsme s chutí salátu spokojeni.