Klasická pochutina českých hospod, nejlépe k pivu. Nakládané utopence si ale velmi jednoduše připravíte i doma a můžete si je vychutnat s přáteli či rodinou. Je to také výborný dárek pro labužníky. Asi neexistuje jeden univerzální recept, každá hospoda i domácnost má ten svůj zaručený. To, jakou budou mít nakonec utopenci chuť, záleží na láku. Ten také každý připravuje trochu jinak, a tak se i chuť může trochu lišit. Tedy jak připravit utopence?
Lák – sladkokyselý nálev
Základem láku je vždy voda, ocet, cukr a koření. Výsledkem je typická sladkokyselá chuť. Můžete k tomu ale přidat další ingredience a chuť trochu ozvláštnit. Lák se vždy musí chvíli povařit a poté nechat vychladnout, než ho nalejete na buřty ve sklenici. A co jsou ty ingredience, které mohou vaše utopence vylepšit? Můžete zkusit do nálevu přilít třeba černé pivo, povařit a nechat vychladnout.
Koření
Typickým kořením, které se používá při vaření láku, je bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Plus samozřejmě sůl. Přidat ale můžete i trochu chilli, pokud máte rádi pikantní chutě. Zkusit také můžete přidat libeček. Někdo také posypává buřty sladkou paprikou pro zvýraznění chuti. Můžete kombinovat, jak je vám libo a vytvoříte si tak vlastní originální domácí recept na utopence.
Co dalšího budeme potřebovat?
Rozhodně hořčici. Tou je dobré rozkrojené buřty pomazat. Pak chilli papričky nebo jalapeňo a velké množství cibule – žluté i červené. Přidat do sklenice můžete i česnek nebo nahradit chilli papričky sladkou červenou paprikou.
A kde se vzal název „utopence“?
Tady se možná projevil ryze český humor. Utopence zřejmě vymyslel hospodský a mlynář Šamánek, jeho vynález se rychle ujal, ale poté, co utonul při opravě mlýnského kola, se jeho lahůdce začalo říkat „utopenec“. Těžko říct, zda to tak bylo. Také je možné, že zkrátka špekáčky jsou „utopené“ v láku a odtud vznikl název. Vyberte siJ.
Jak připravit utopence – podrobný návod na klasickou verzi do třílitrové lahve
Suroviny
- 12 ks špekáčků
- 0,5 kg cibule (žluté i červené)
- hořčice
- feferonky (je možné zaměnit za červené papriky, pokud nemáte rádi pikantní chutě)
- česnek (volitelné)
Nálev
- 600 ml vody
- 400 ml octa
- 1 lžička soli
- 3 lžíce cukru
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
Příprava
Nejprve připravte nálev: Přísady na nálev smíchejte v hrnci a 4 minuty povařte. Pak přeceďte, nechte vychladnout.
Špekáčky oloupejte a podélně rozřízněte. (Je také možná varianta nakládat na kolečka). Namažte plnotučnou hořčicí. Vložte kolečka cibule, nakrájenou feferonku nebo papriku a přiklopte druhou polovinou. Můžete zafixovat párátky.
Vrstvěte do lahve. Dva špekáčky vedle sebe, posypat cibulí, případně dát ještě zbylou feferonku či papriku a česnek, pak zase dva špekáčky a tak pořád dokola. Nakonec přelijte lákem, láhev zavřete a nechte uležet v chladu cca týden až 14 dní.
Podávejte s chlebem.
Jak připravit utopence – podrobný návod na verzi s pivem do menší lahve
Suroviny
- 7 špekáčků
- 4 ks cibule
- červená paprika
- hořčice plnotučná
- feferonky (volitelné)
Nálev
- 50 ml voda
- 250 ml černé pivo
- 2 lžíce octa
- 2 ks bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 7 kuliček černého pepře
- 1 lžička soli
Příprava
Jako první smíchejte v hrnci suroviny na nálev, povařte 4 minuty a nechte vychladnout.
Oloupejte a rozkrojte špekáčky, pomažte hořčicí. Nakrájejte cibuli na kolečka a část jí vložte do řezu špekáčků, stejně jako nakrájenou papriku nebo feferonku.
Pak skládejte do sklenice. Špekáčky, posypat zbylou cibulí a paprikou či feferonkami. Vrstvit na sebe špekáčky a nakonec zalít lákem. Můžete přidat do sklenice feferonky, chilli papričky, česnek nebo kozí rohy.
Tip: Můžete vyzkoušet také do sklenice přidat kysané zelí.