Rychlý dezert – jahodový pohár

rychlý dezert

Rychlý dezert, který už nemůže být rychlejší. V tomto dezertu s hedvábnou vrstvou mascarpone doplněnou pikantním jahodovým kompotem, křupavými zázvorovými sušenkami a pistáciemi využijete jahody opravdu naplno.  

Nic nepečete, jen naaranžujete vše do skleniček. A přitom to vypadá tak luxusně! Jak tomu říkám já, rychlovka (nejen) pro lenochy! 

Suroviny 

  • 500 g jahod, omytých, rozpůlených, větší jahody rozčtvrťte. 
  • 1 citron, kůra i šťáva 
  • 100 g moučkového cukru 
  • 150 ml mascarpone 
  • 300 ml šlehačky 
  • špetka vanilky 

K podávání 

  • 4 rozdrcené zázvorové sušenky (nebo jakékoliv jiné, které máte rádi) 
  • malá hrst pistácií, nahrubo nasekaných (nepovinné) 
  • lyofilizované jahody, rozdrcené (nepovinné) 

Postup 

  1. Jahody, citronovou šťávu, cukr a 2 lžíce vody dejte do velké pánve na střední teplotu a vařte 5 minut, dokud ovoce nezměkne. Nalijte je do mísy a nechte vychladnout. Vyklopte 300 g směsi do mixéru (zbytek si nechte na později), rozmixujte dohladka a přeceďte do džbánu. 
  1. Ve velké míse vyšlehejte mascarpone, aby změklo, pak přidejte vyšlehanou šlehačku, vanilku a citronovou kůru a zamíchejte. Vmíchejte rozmixované a přecezené jahodové pyré, aby se vše spojilo. V chladu vydrží až jeden den. 
  1. Lžící rozdělte pěnu do skleněných pohárů a navrch dejte zbytek jahodového pyré, sušenkovou drť, pistácie a případně sušené jahody.