Rychlý dezert, který už nemůže být rychlejší. V tomto dezertu s hedvábnou vrstvou mascarpone doplněnou pikantním jahodovým kompotem, křupavými zázvorovými sušenkami a pistáciemi využijete jahody opravdu naplno.
Nic nepečete, jen naaranžujete vše do skleniček. A přitom to vypadá tak luxusně! Jak tomu říkám já, rychlovka (nejen) pro lenochy!
Suroviny
- 500 g jahod, omytých, rozpůlených, větší jahody rozčtvrťte.
- 1 citron, kůra i šťáva
- 100 g moučkového cukru
- 150 ml mascarpone
- 300 ml šlehačky
- špetka vanilky
K podávání
- 4 rozdrcené zázvorové sušenky (nebo jakékoliv jiné, které máte rádi)
- malá hrst pistácií, nahrubo nasekaných (nepovinné)
- lyofilizované jahody, rozdrcené (nepovinné)
Postup
- Jahody, citronovou šťávu, cukr a 2 lžíce vody dejte do velké pánve na střední teplotu a vařte 5 minut, dokud ovoce nezměkne. Nalijte je do mísy a nechte vychladnout. Vyklopte 300 g směsi do mixéru (zbytek si nechte na později), rozmixujte dohladka a přeceďte do džbánu.
- Ve velké míse vyšlehejte mascarpone, aby změklo, pak přidejte vyšlehanou šlehačku, vanilku a citronovou kůru a zamíchejte. Vmíchejte rozmixované a přecezené jahodové pyré, aby se vše spojilo. V chladu vydrží až jeden den.
- Lžící rozdělte pěnu do skleněných pohárů a navrch dejte zbytek jahodového pyré, sušenkovou drť, pistácie a případně sušené jahody.