Nebudete věřit, jak snadné a rychlé je připravit tyto lahodné smažené nudle se sójovou omáčkou! Už několik týdnů je mám na svém jídelním lístku a teď se o recept s vámi podělím.
Pikantní, kořeněné a velmi návykové nudle v sójové omáčce si doma připravíte za méně než 15 minut. Konkrétně tato verze je pro vegetariány, ale do nudlí můžete přidat i kuřecí, vepřové nebo hovězí maso.
Smažené nudle v sójové omáčce jsou recept, který musíte vyzkoušet. Je to perfektní večeře na všední večer, na které si pochutnají všichni.
Příprava trvá méně než 15 minut a ingredience můžete upravit podle toho, co máte v lednici. Ze zeleniny můžete přidat brokolici, fazolové klíčky, papriky a baby kukuřici. Z bílkovin můžete přidat tofu, kuřecí, hovězí nebo vepřové maso.
Omáčka je základ
A proč jsou tyto smažené nudle tak návykové? Může za to skvělá omáčka. Dokonalá rovnováha mezi pikantností a kořeněností. V závislosti na vaší toleranci ke koření můžete upravit množství přidaného thajského červeného chilli.
Pokud máte rádi pálivé jídlo, doporučuji přidat asi 2-3 nasekané červené chilli papričky. Na omáčku budete potřebovat sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, cukr, sezamový olej a vodu.
Jaké nudle jsou nejlepší?
Já na tento recept používám šanghajské nudle. Pokud nemůžete sehnat šanghajské nudle, můžete použít také mražené nudle udon nebo chow mein. Podle toho, jaké nudle vyberete, držte se návodu na obalu.
Pokud používáte nudle chow mein, blanšírujte je 2-3 minuty v horké vodě, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Mražené nudle udon: zalijte je horkou vodou, aby se oddělily, nechte okapat a dejte stranou.
Šanghajské nudle, které jsou již předvařené jako ty moje, nemusíte dělat nic; pokud však nejsou, postupujte přesně podle pokynů jako u chow mien.
Suroviny
- 450 g nudlí (uvařených)
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2,5 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce vody nebo zeleninového vývaru
- 6 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
- 3 stonky lahůdkové cibulky (nakrájené na dvoucentimetrové kousky)
- 1-3 červené chilli papričky (nakrájené)
- 1,5 šálku fazolových klíčků
Postup
V míse smíchejte sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, sezamový olej, vodu a cukr, dokud se nespojí.
Uvařte nudle podle návodu, sceďte je a dejte stranou.
Na pánev kápněte olej a zvyšte teplotu na středně vysokou. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte česnek, bílou část lahůdkové cibulky a nakrájené červené chilli. Společně smažte 2-3 minuty.
Přidejte nudle a zalijte je omáčkou; promíchejte, aby se všechny nudle obalily.
Zesilte oheň na maximum, přidejte fazolové klíčky a na prudkém ohni je 2-3 minuty restujte.
Přidejte zbytek cibulky, restujte na prudkém ohni 1-2 minuty.