Jak udělat dobré pečené koleno

jak udělat dobré pečené koleno

Pečené koleno je tradiční české jídlo. Když už ho děláme, chceme, aby bylo skvěle vypečené, měkké a šťavnaté, ale zároveň s křupavou kůží. Takže jak udělat dobré pečené koleno?

Základem je pomalé dlouhé pečení v troubě, nakonec zprudka vypéct kůži. V tom je celý trik. Vlastně ještě jeden, kůži předtím na několika místech nařízněte, bude vytékat tuk pod kůží.

Maso ze začátku také nemusíte podlévat, při málo stupních pustí trochu šťávy samo a navíc se nepřipeče. Ale při závěrečném prudkém pečení je už třeba ho trochu podlít.

Koleno také není třeba nijak extra kořenit, stačí sůl a pepř, přidat ale můžete i trochu česneku nebo kmínu. Někdo má rád marinovaná kolena, pak je skvělá marináda s medem nebo podlévat pivem.

Koleno je skvělé podávat s přílohami jako čerstvý křen, různé druhy hořčice a k tomu domácí chléb.

Suroviny

  • 1 kg vepřové koleno
  • půl lžičky soli
  • špetka pepře a drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku

Příprava

Nařízněte kůži na několika místech rovnoběžně za sebou.

Dovnitř do masa můžete zastrčit stroužky česneku. Osolte, okmínujte, opepřete.

Maso vložte do pekáčku, zakryjte a pečte na 120 stupňů asi 4 hodiny.

Pak ho polijte šťávou z výpeku a dolijte pod něj vodu.

Posledních 20 minut pečte na 200 stupňů a pravidelně polévejte výpekem, dokud nezíská „barvu“.

Uvolněte nožem kost od masa a maso nařezejte na několik kusů. Podávejte s chlebem, hořčicí a křenem a kyselou okurkou.