Jak správně připravit vaječný koňak

jak správně připravit vaječný koňak

Je to lahodná sváteční pochoutka. Ale jak správně připravit vaječný koňak?

Tradiční sváteční nápoj starý stovky let se vyrábí z vajec (odtud název), mléka, smetany, koření jako je muškátový oříšek a vanilka a je obohacen rumem, whisky, anebo brandy.

Jak správně připravit vaječný koňak

Základ vaječného koňaku začíná šleháním žloutků s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Poté pomalu zašleháváme horké mléko, které můžete okořenit hřebíčkem a skořicí, čímž se vejce zjemní, aby se nesrazila. Nakonec vaječný koňak zahřejete na plotně, dokud nezhoustne.

Jaký rum do vaječného koňaku?

Jak už jsem psal výše, použít můžete nejen rum, ale také whisky nebo brandy. Anebo namíchat všechny tři druhy. Já ale dávám přednost rumu, ale ne ledajakému. Osvědčilo se mi použít Heffron Panama Rum, Rum Diplomatico Reserva, Rum Ron de Jeremy XO nebo Casa Eminente. Rozhodně ne žádný tuzemák! To by vám chuť vaječného koňaku spíše zkazilo. Zkuste vsadit na kvalitu a uvidíte ten rozdíl.

Suroviny

  • 6 velkých žloutků
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 šálky mléka
  • 2 celé hřebíčky
  • 1 šálek husté smetany ke šlehání
  • špetka skořice
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 300 ml rumu nebo více podle chuti

Příprava

Žloutky šlehejte ve velké míse metličkou nebo elektrickým mixérem, dokud nezískají poněkud světlejší barvu. Pomalu přidávejte cukr a po každém přidání šlehejte. Šlehejte vysokou rychlostí nebo metličkou, dokud nejsou nadýchané.

Smíchejte mléko, hřebíček a skořici v hrnci se silným dnem. Pomalu zahřívejte na středním ohni, dokud není mléčná směs horká, ale ne vařící.

Do vyšlehaných vajec pomalu přidáváte horkou mléčnou směs za stálého šlehání. Směs nalijte zpět do hrnce.

Vařte vaječný koňak na mírném ohni za stálého míchání dřevěnou lžící, dokud směs nezačne mírně houstnout a nepokryje hřbet lžíce.

Nenechte směs vařit, jinak se srazí. (Pokud se směs srazí, můžete ji zachránit tím, že ji proženete mixérem.)

Odstavte z ohně a vmíchejte smetanu.

Směs přecedíme přes sítko, abychom odstranili hřebíček a případné sražené kousky. Nechte 1 hodinu chladit.

Vmíchejte vanilkový extrakt, muškátový oříšek a rum a dejte chladit do lednice.