Zapečené špagety s ricottou

zapečené špagety

Zapečené špagety jsou jako jednodušší příbuzný lasagní! Špagety obložte rajčatovou omáčkou s klobásou a houbami. Navrch dejte sýr ricotta, parmazán a mozzarellu a zapečte, aby se dokonale roztekly.

Tak jo, tyhle zapečené špagety jsou šíleně dobré. Představte si lasagne, ale místo toho je připravíte z tenkých špagetových nudlí nebo vermicelli.

Jak připravit zapečené špagety

Zapečené špagety připravíte téměř stejně jako lasagne. Jedná se o vrstvený zapečený nákyp s masovou omáčkou z rajčat, sýrů mozzarella, ricotta a parmazán a těstovin.

Hlavní rozdíly spočívají v tom, že místo širokých těstovin na lasagne použijete tenké špagety a k uvařeným nudlím přihodíte několik rozšlehaných vajec.

Vejce pomáhají spojit nudle na místě, takže můžete snadno krájet a podávat rovnoměrné obdélníky, aniž by se rozpadly.

Omáčka ve skleničce, nebo domácí? Vyberte si sami

Můžete si vyrobit vlastní nebo použít kvalitní omáčku ve skleničce. Chcete-li si vyrobit vlastní, připravte si dvojnásobek naší základní rajčatové omáčky a rozmixujte ji dohladka, abyste ji mohli použít na tyto zapečené špagety.

Něco o houbách

Pokud nemáte rádi houby, klidně je vynechejte. Pokud houby milujete, doporučuji použít shiitake, protože jsou tak úžasně aromatické. Nebo sušené hříbky, které nejdříve namočíte do horké vody.

Jak skladovat a ohřívat zbytky jídla

Tyto zapečené špagety vydrží v lednici nejméně pět dní. Jednotlivé plátky ohřejte v mikrovlnné troubě nebo celý kastrol (přikrytý fólií) ohřejte v troubě.

Suroviny:

  • 400 g tenkých špaget
  • 450 g sladké italské klobásy (nebo i jiné)
  • 110 g shiitake nebo jiných hub
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 lžičky červených pepřových vloček
  • 3 šálky marinády nebo bezmasé rajčatové omáčky, domácí nebo koupené v obchodě
  • 1 1/2 šálku vody
  • 1 lžíce italského koření
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje a další na vymazání zapékací misky
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 1 šálek sýra ricotta
  • 2 až 3 šálky strouhaného sýra mozzarella

Příprava

Na sporák postavte velký hrnec s vodou na vysokou teplotu. Přidejte do vody sůl, asi 2 polévkové lžíce soli na 4 litry vody. Zatímco se voda na těstoviny ohřívá, pokračujte v dalších krocích.

Nasekanou klobásu usmažte na pánvi.

Klobásu vyjměte z pánve děrovanou lžící a dejte stranou. Tuk z pánve slijte (ne do dřezu, abyste ho neucpali!).

Přidejte na pánev nakrájenou cibuli a houby. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Za častého míchání smažte, dokud cibule nezprůsvitní a houby nepustí část tekutiny.

Přidejte prolisovaný česnek a vločky červené chilli papričky a vařte ještě minutu.

Omáčka

Do pánve s cibulí a houbami přidejte rajčatovou omáčku a 1 1/2 šálku vody. Do pánve přidejte zpět klobásu. Přidejte italské koření a nasekanou petrželku.

Přiveďte k varu a na nejnižším stupni sporáku snižte teplotu na velmi nízký stupeň. Vařte přibližně 10 až 15 minut, zatímco budete připravovat těstoviny.

Uvařte těstoviny. Do vroucí vody přidejte těstoviny a vařte je nezakryté při mírném varu 5 až 6 minut, al dente.

Vezměte na vědomí, že těstoviny se budou ještě péct a absorbovat část omáčky. Hotové těstoviny slijte a propláchněte ve studené vodě.

Vychladlé těstoviny vložte do velké mísy. Poté je promíchejte s olivovým olejem, parmazánem a dvěma rozšlehanými vejci. Nejjednodušší je to udělat (čistýma) rukama.

Pečení

Předehřejte troubu na 180 °C. Vnitřek zapékací misky potřete olivovým olejem.

Na dno zapékací misky rozetřete 1 hrnek omáčky.

Polovinu těstovin dejte do rovnoměrné vrstvy v zapékací misce. Přikryjte polovinou omáčky.

Přidejte sýry a znovu je navrstvěte:

Omáčku posypeme sýrem ricotta. Vrstvu ricotty posypeme polovinou sýra Mozzarella.

Opět navrstvěte zbylé těstoviny, zbylou omáčku a zbylou mozzarellu.

Přikryjte fólií a pečte 40 minut při teplotě 180 °C. Odstraňte fólii a pečte dalších 20 minut odkryté. Před nakrájením na čtverce a podáváním vyjměte z trouby a nechte alespoň 10 minut odpočívat.