Zapečené špagety jsou jako jednodušší příbuzný lasagní! Špagety obložte rajčatovou omáčkou s klobásou a houbami. Navrch dejte sýr ricotta, parmazán a mozzarellu a zapečte, aby se dokonale roztekly.
Tak jo, tyhle zapečené špagety jsou šíleně dobré. Představte si lasagne, ale místo toho je připravíte z tenkých špagetových nudlí nebo vermicelli.
Jak připravit zapečené špagety
Zapečené špagety připravíte téměř stejně jako lasagne. Jedná se o vrstvený zapečený nákyp s masovou omáčkou z rajčat, sýrů mozzarella, ricotta a parmazán a těstovin.
Hlavní rozdíly spočívají v tom, že místo širokých těstovin na lasagne použijete tenké špagety a k uvařeným nudlím přihodíte několik rozšlehaných vajec.
Vejce pomáhají spojit nudle na místě, takže můžete snadno krájet a podávat rovnoměrné obdélníky, aniž by se rozpadly.
Omáčka ve skleničce, nebo domácí? Vyberte si sami
Můžete si vyrobit vlastní nebo použít kvalitní omáčku ve skleničce. Chcete-li si vyrobit vlastní, připravte si dvojnásobek naší základní rajčatové omáčky a rozmixujte ji dohladka, abyste ji mohli použít na tyto zapečené špagety.
Něco o houbách
Pokud nemáte rádi houby, klidně je vynechejte. Pokud houby milujete, doporučuji použít shiitake, protože jsou tak úžasně aromatické. Nebo sušené hříbky, které nejdříve namočíte do horké vody.
Jak skladovat a ohřívat zbytky jídla
Tyto zapečené špagety vydrží v lednici nejméně pět dní. Jednotlivé plátky ohřejte v mikrovlnné troubě nebo celý kastrol (přikrytý fólií) ohřejte v troubě.
Suroviny:
- 400 g tenkých špaget
- 450 g sladké italské klobásy (nebo i jiné)
- 110 g shiitake nebo jiných hub
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 3 šálky marinády nebo bezmasé rajčatové omáčky, domácí nebo koupené v obchodě
- 1 1/2 šálku vody
- 1 lžíce italského koření
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje a další na vymazání zapékací misky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 1 šálek sýra ricotta
- 2 až 3 šálky strouhaného sýra mozzarella
Příprava
Na sporák postavte velký hrnec s vodou na vysokou teplotu. Přidejte do vody sůl, asi 2 polévkové lžíce soli na 4 litry vody. Zatímco se voda na těstoviny ohřívá, pokračujte v dalších krocích.
Nasekanou klobásu usmažte na pánvi.
Klobásu vyjměte z pánve děrovanou lžící a dejte stranou. Tuk z pánve slijte (ne do dřezu, abyste ho neucpali!).
Přidejte na pánev nakrájenou cibuli a houby. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Za častého míchání smažte, dokud cibule nezprůsvitní a houby nepustí část tekutiny.
Přidejte prolisovaný česnek a vločky červené chilli papričky a vařte ještě minutu.
Omáčka
Do pánve s cibulí a houbami přidejte rajčatovou omáčku a 1 1/2 šálku vody. Do pánve přidejte zpět klobásu. Přidejte italské koření a nasekanou petrželku.
Přiveďte k varu a na nejnižším stupni sporáku snižte teplotu na velmi nízký stupeň. Vařte přibližně 10 až 15 minut, zatímco budete připravovat těstoviny.
Uvařte těstoviny. Do vroucí vody přidejte těstoviny a vařte je nezakryté při mírném varu 5 až 6 minut, al dente.
Vezměte na vědomí, že těstoviny se budou ještě péct a absorbovat část omáčky. Hotové těstoviny slijte a propláchněte ve studené vodě.
Vychladlé těstoviny vložte do velké mísy. Poté je promíchejte s olivovým olejem, parmazánem a dvěma rozšlehanými vejci. Nejjednodušší je to udělat (čistýma) rukama.
Pečení
Předehřejte troubu na 180 °C. Vnitřek zapékací misky potřete olivovým olejem.
Na dno zapékací misky rozetřete 1 hrnek omáčky.
Polovinu těstovin dejte do rovnoměrné vrstvy v zapékací misce. Přikryjte polovinou omáčky.
Přidejte sýry a znovu je navrstvěte:
Omáčku posypeme sýrem ricotta. Vrstvu ricotty posypeme polovinou sýra Mozzarella.
Opět navrstvěte zbylé těstoviny, zbylou omáčku a zbylou mozzarellu.
Přikryjte fólií a pečte 40 minut při teplotě 180 °C. Odstraňte fólii a pečte dalších 20 minut odkryté. Před nakrájením na čtverce a podáváním vyjměte z trouby a nechte alespoň 10 minut odpočívat.