Snadno připravené brokolicovo-sýrové zapečené brambory jsou chutným a snadným bezmasým jídlem, které si vaše rodina zamiluje. Tyto zapečené brambory s pečenou brokolicí a rychlou desetiminutovou sýrovou omáčkou jsou velmi snadné na přípravu.
Brambory na americký způsob
Nejedná se ale o klasické zapékané brambory, jak je známe my Češi. Tenhle způsob je spíše více vlastní Angličanům nebo Američanům. Jedná se totiž o celé pečené brambory s brokolicí a sýrem.
Já je prvně ochutnal na své cestě Amerikou v řetězci restaurací Wendy´s a od té doby jsem si je tak zamiloval, že jsem je začal dělat i doma. Je to rychlé, levné, ale tak dobré!
Takže pro vás, šťastlivce, jsem konečně sepsal recept a dnes se s vámi o něj dělím.
Nemusíte být posedlí pečenými bramborami jako já, ale jsem si docela jist, že vaše rodina si toto jídlo zamiluje a že se vám bude líbit, jak snadno se připravuje!
Suroviny
Pro tyto brambory je potřeba několik jednoduchých věcí:
- Brambory: Při nákupu se snažte sehnat všechny brambory stejné velikosti, aby se všechny uvařily rovnoměrně.
- Brokolice: V obchodech se nejčastěji objevuje brokolice v korunkách, takže si vezměte několik korunek nebo velkou hlávku a nakrájejte ji na růžičky o velikosti sousta. Nebo si prostě vezměte sáček či dva předem nakrájených růžiček!
- Olivový olej: Já mám na bramborách nejraději chuť olivového oleje. Olej se používá na zeleninu do trouby na pečení, udržuje vnější stranu pečených brambor křupavou!
- Máslo: nejlépe nesolené, ale pokud máte pouze solené, použijte do omáčky méně soli. Máslo použijete na přípravu sýrové omáčky.
- Mouka: Zahušťovadlo pro sýrovou omáčku, mouku a máslo smícháte dohromady, abyste vytvořili základ a poté přidáte sýr.
- Mléko: Hlavní složka sýrové omáčky. Použil jsem plnotučné mléko, ale hodí se jakékoli.
- Koření: Paprika a sůl. Každého jen trochu.
- Sýr čedar: Pokud si sýr rozdrobíte sami z bloku, omáčka bude mnohem krémovější. Co se týče čedarů, vyberte si ten, který vám vyhovuje, pro nejklasičtější verzi použijte jemný čedar.
Příprava
Předehřejte troubu na 200 °C. Očistěte brambory. Opatrně propíchejte vidličkou malé dírky po celé ploše brambor, asi 9-12krát.
Asi 1,5 lžíce olivového oleje rozetřete po bramborách, dokud nejsou pokryty olejem. Brambory naaranžujte na plech, osolte a opepřete. Přeneste do trouby a pečte 45 minut.
Těsně před uplynutím 45 minut vhoďte růžičky brokolice do zbývajícího olivového oleje. Po uplynutí času opatrně přidejte růžičky brokolice na plech kolem brambor. Přeneste zpět do trouby. Pečte dalších 15 minut nebo dokud nejsou brambory měkké a brokolice uvařená.
Sýrová omáčka
Do středně velkého hrnce přidejte máslo a zahřívejte ho na mírném ohni. Jakmile začne máslo bublat, přidejte mouku a prošlehejte ji, nevadí, když se bude hrudkovat.
Velmi pomalu přidejte do hrnce asi 1/4 mléka a šlehejte společně se směsí másla a mouky do hladka. Směs začne houstnout. Pomalu zašlehejte zbývající mléko a ujistěte se, že v něm nezůstaly žádné hrudky mouky. Jak se mléko zahřívá, mělo by zhoustnout, nechte ho dále zahřívat a každou chvíli míchejte, dokud nebude mléko horké a nezačne z něj stoupat pára.
A ještě více omáčky
Nenechávejte mléko vařit, může trvat asi 6 až 8 minut, než se mléko zahřeje a začne houstnout.
Jakmile začne houstnout, vmíchejte papriku a sůl.
Vypněte oheň. Do mléka přidejte polovinu sýra, nechte ho 10 až 20 sekund rozpouštět a pak ho zašlehejte, dokud se nespojí. Zopakujte to se zbytkem sýra a dokončete přípravu sýrové omáčky.
Při podávání rozkrojte brambory, doprostřed přidejte brokolici a pokapejte sýrovou omáčkou. Ihned snězte.
Tipy a triky:
Pro lepší omáčku použijte čerstvý strouhaný sýr z bloku namísto předem rozdrobeného sýra, ale v případě potřeby může fungovat i předem rozdrobený sýr, jen může trvat déle, než se rozpustí v omáčce.
Vše můžete podle potřeby upravit. Milujete-li sýr, zdvojnásobte omáčku! Podle potřeby udělejte více nebo méně brambor. Můžete přidat i více zeleniny, pokud chcete, myslím, že květák a mrkev jsou dobrým doplňkem k brokolici.
Variace
Tento recept můžete upřímně udělat asi na 15 různých způsobů. Ve spěchu použijte tlakový hrnec na přípravu brambor a brokolici rychle uvařte v páře, zatímco budete dělat sýr. V případě potřeby si brambory a brokolici klidně zrcadlově ohřejte. Použil jsem mnoho různých způsobů přípravy, ale tento považuji za nejjednodušší, pokud mi to čas dovolí.
Pokud vám zbyde sýrová omáčka, určitě ji můžete nechat v lednici, ale hodně zhoustne a při opětovném ohřívání se opět zředí.