Vepřový flamendr

flamendr

Pokud jste příznivci ostřejších jídel a zároveň si neumíte představit svůj jídelníček bez masa, flamendr je přesně pro vás!

Možná jste název flamendr nikdy neslyšeli, takže jednoduše jde o pikantní masovou směs. Najdete spoustu variací a názvů. Například Moravský flamendr, Hospodský flamendr, Krkonošský flamendr. Zkrátka každý může být trochu jiný, ale v základu jsou všechny stejné.

A co je vlastně flamendr?

Doslova to slovo znamená „člověk, který často a rád tráví při zábavě a popíjení alkoholu“. Zřejmě už od 17. století se tak označovali vojáci, co si volný čas krátili veselou a bujarou zábavou.

Takže název jídla přímo vybízí k tomu, abyste si ho uvařili s přáteli a udělali si veselý a pohodový večer.

Pokud se bojíte, že by to na vás mohlo být až příliš ostré jídlo, stačí ubrat feferonek a přizpůsobit si to vlastním potřebám. Přeci jen kombinace křenu, feferonky a worcestrové omáčky může na první pohled vypadat opravdu „ostře“.

K této pikantní směsi se jako příloha hodí téměř cokoliv. Ať už je to chleba, brambory, rýže či bramboráčky.

Takže jdeme na to.

Suroviny

  • 600 g vepřové kýty
  • 3 cibule
  • červená paprika (případně napůl se zelenou nebo žlutou paprikou)
  • 1 lahůdková cibulka
  • 3 lžíce jemného kečupu
  • 1 lžíce worcestru
  • kousek křenu
  • feferonky (dle chuti a odvahy)
  • špetka podravky
  • pepř, sůl, olej

Příprava

Maso nakrájíme na proužky a poté naložíme do oleje, osolíme, opepříme a necháme odpočinout.

Nakrájíme cibule, papriky, lahůdkovou cibulku, nastrouháme křen a nakrájíme na drobno feferonky.

Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji, přidáme cibuli a dusíme.

Pak přidáme papriky a lahůdkovou cibulku.

Podle chuti přidáme worcester, kečup, křen a trochu vody, aby se vytvořila šťáva.