Pokud jste příznivci ostřejších jídel a zároveň si neumíte představit svůj jídelníček bez masa, flamendr je přesně pro vás!
Možná jste název flamendr nikdy neslyšeli, takže jednoduše jde o pikantní masovou směs. Najdete spoustu variací a názvů. Například Moravský flamendr, Hospodský flamendr, Krkonošský flamendr. Zkrátka každý může být trochu jiný, ale v základu jsou všechny stejné.
A co je vlastně flamendr?
Doslova to slovo znamená „člověk, který často a rád tráví při zábavě a popíjení alkoholu“. Zřejmě už od 17. století se tak označovali vojáci, co si volný čas krátili veselou a bujarou zábavou.
Takže název jídla přímo vybízí k tomu, abyste si ho uvařili s přáteli a udělali si veselý a pohodový večer.
Pokud se bojíte, že by to na vás mohlo být až příliš ostré jídlo, stačí ubrat feferonek a přizpůsobit si to vlastním potřebám. Přeci jen kombinace křenu, feferonky a worcestrové omáčky může na první pohled vypadat opravdu „ostře“.
K této pikantní směsi se jako příloha hodí téměř cokoliv. Ať už je to chleba, brambory, rýže či bramboráčky.
Takže jdeme na to.
Suroviny
- 600 g vepřové kýty
- 3 cibule
- červená paprika (případně napůl se zelenou nebo žlutou paprikou)
- 1 lahůdková cibulka
- 3 lžíce jemného kečupu
- 1 lžíce worcestru
- kousek křenu
- feferonky (dle chuti a odvahy)
- špetka podravky
- pepř, sůl, olej
Příprava
Maso nakrájíme na proužky a poté naložíme do oleje, osolíme, opepříme a necháme odpočinout.
Nakrájíme cibule, papriky, lahůdkovou cibulku, nastrouháme křen a nakrájíme na drobno feferonky.
Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji, přidáme cibuli a dusíme.
Pak přidáme papriky a lahůdkovou cibulku.
Podle chuti přidáme worcester, kečup, křen a trochu vody, aby se vytvořila šťáva.