Každý rád mlsá. Slavnostní oběd bez zákusku už si ani neumím představit. A tak se s vámi dnes podělím o jeden recept na velmi jednoduchý, ale chutný nahý dort.
Ti, co často pečou, tohle spojení „nahý dort“ asi nepřekvapí. Ale pro jistotu ho trochu vysvětlím. Dort ve skutečnosti není nahý, jen nemá polevu či marcipán nebo fondán. Většinou se jedná o korpus pomazaný krémem, který se vrství na sebe. Jednotlivé vrstvy pak jsou dobře vidět, protože krém není z boku. Zdobit se pak může ovocem či jedlými květy. Je to tak ideální dort pro letní období, ale také na oslavy i svatby. Nahé dorty bývají několikapatrové, ale záleží na vás, kolik pater vyrobíte. Stejně tak je na vás, jaký korpus a krém zvolíte.
Vanilkový dort
Já se s vámi dnes podělím o svůj oblíbený vanilkový nahý dort. Vanilkový proto, že je s vanilkovým krémem, mým nejoblíbenějším.
5 tipů na domácí nahé dorty
- Udělejte si plán. Rozmyslete si, jaký styl dortu chcete – nahý nebo polonahý – a jaké ozdoby nebo dekorace chcete. Podle toho určíte, kolik polevy budete potřebovat.
- Vhodně si připravte dortové formy. Použijte kvalitní dortové formy a dobře je vymažte. Pro rovnoměrné vrstvy zajistěte, aby na každou formu bylo stejné množství těsta. Nejjednodušší a nejpřesnější způsob, jak to udělat, je použít kuchyňskou váhu. Položte dortovou formu nahoru a začněte do ní nalévat těsto – opakujte to pro všechny formy a ujistěte se, že každá forma váží stejně.
- Vyrovnejte horní část každé vrstvy dortu tak, aby byly obě strany rovné. To je důležité, protože rovné a rovnoměrné vrstvy dodávají hotovému dortu stabilitu. Můžete použít rovnátko na dorty nebo velký vroubkovaný nůž.
- Chladnička je váš nejlepší přítel. Před krájením a podáváním vždy na několik hodin zchlaďte nahý dort v lednici. Proč? Stabilizuje se tím veškerá vaše práce! Pomůže to polevě přilnout ke stěnám dortu a zajistí to úhlednější krájení. Poté můžete dort při pokojové teplotě připravit na oslavu nebo večírek.
Nápady na ozdobu nahých dortů
Doporučuji začít jednoduše a pak přidávat. Možnosti jsou nekonečné! Zde jsou některé z mých oblíbených dekorací, které můžete použít:
- Čerstvé květiny. Používejte květiny, které nebyly postříkány pesticidy. Vyhněte se silně vonícím květinám, protože jejich vůně může na dortu přetrvávat. A pokud najdete jedlé květiny, je to ještě lepší.
- Čerstvé ovoce.
- Menší sladkosti, jako jsou bonbony, sušenky, pusinky a čokoláda.
- Kandované citrusy
- Ořechy nebo semínka
- Čerstvé bylinky
- skořicové tyčinky
- Posypky
Suroviny
- Těsto
- 3 a 3/4 šálku (443 g) prosáté hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/2 šálku (345 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 2 šálky (400 g) krystalového cukru
- 5 velkých vajec pokojové teploty
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu (ano, lžíce!)
- 1 a 3/4 šálku (420 ml) podmáslí, pokojové teploty
- volitelně: 1-2 šálky čerstvých malin (nebo jiného bobulového ovoce, viz poznámka)
Vanilkový máslový krém
- 1 a 1/2 šálku (3 tyčinky; 345 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 5-6 šálků (600-720 g) moučkového cukru
- 5-6 polévkových lžic (75-90 ml) tučné smetany
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- závěrečné zdobení
Příprava
Předehřejte troubu na 180 °. Vymažte a lehce vysypte moukou tři dortové formy cca o průměru 22 cm.
Připravte dort: Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odstavte. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s nástavcem šlehejte máslo a cukr společně při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy. Při středně vysokých otáčkách přidávejte jedno vejce po druhém a po každém přidání dobře zašlehejte. Vmíchejte vanilkový extrakt.
Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady ve třech dávkách střídavě s podmáslím, přičemž začněte a skončete suchými přísadami a každou dávku míchejte, dokud se nevstřebají. Toto těsto nepromíchávejte. Těsto bude hladké, sametové a mírně husté.
Tři vrstvy
Celkem je asi 8 šálků těsta, takže každá vrstva bude mít 2 a 2/3 šálku. Těsto rovnoměrně nalijte/rozetřete do připravených dortových forem. Pokud se obáváte nerovnoměrných vrstev dortu, můžete pro přesnost použít kuchyňskou váhu a dortové formy zvážit.
Pečte asi 25-26 minut nebo dokud nejsou koláče propečené. Pečlivost koláčů ověříte tak, že do jejich středu zapíchnete párátko. Pokud vyjde čisté, je hotovo. Korpusy nechte zcela vychladnout ve formě položené na drátěné mřížce. Koláče musí být zcela vychladlé, než se začnou polévat polevou a sestavovat.
A teď poleva
Máslo šlehejte ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání na střední rychlost, dokud nebude krémové – asi 2 minuty. Přidejte 5 a 1/2 šálku moučkového cukru, 5 lžic husté smetany, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon. Zvýšíme rychlost na vysokou a šleháme celé 3 minuty. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě 1/2 šálku moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte ještě 1 lžíci smetany nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká. Vznikne asi 4,5 šálku polevy.
Sestavte a ozdobte dort: Nejprve velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrchní části dortů, abyste vytvořili rovný povrch. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan a rovnoměrně na něj rozetřete 1 a 1/2 šálku polevy. Navrch dejte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte dalším 1 a 1/2 hrnkem polevy. Navrch položte třetí vrstvu dortu a zbývající polevu rozetřete.
Dort ozdobte ovocem nebo čímkoliv, co jste si vymysleli.
Před krájením a podáváním uložte dort na 2-3 hodiny nebo až na 1 den do chladničky.