Pokud je vám proti mysli jíst syrové maso a tudíž si udělat klasický tatarák z hovězího, pak nemusíte zoufat, protože těch alternativ je mnoho. Vyzkoušet můžete třeba avokádový, chřestový, houbový nebo právě tvarůžkový.
Dnes se zaměříme na ten poslední. Kdo by u nás neznal Olomoucké tvarůžky? Zrající sýr s tak ojedinělou vůní, chutí, typickým zlatožlutým mazem a měkkou konzistencí. Vyrábí se z netučného kyselého tvarohu a je vhodný i pro bezlepkovou dietu.
Olomoucké tvarůžky mají v české kuchyni mnohostranné využití, protože receptů z nich najdete opravdu velké množství. My se ale podíváme na ten tatarák.
Je to jednoduché, rychlé, ale přeci jen nehodí se úplně pro romantickou večeři. Ale na party s přáteli bude skvělý a všichni si určitě pochutnají. Navíc doporučuji tvarůžkový tatarák zapíjet pivem.
Suroviny
- 200 g olomouckých tvarůžků
- 1 šalotka
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce piva
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli, pepře, drceného kmínu a chilli (může být i chilli paprička pro pálivější verzi)
- pažitka na posypání
Postup:
Šalotku a olomoucké tvarůžky nakrájíme najemno a dáme do mísy.
Promícháme s pivem, olejem, utřeným česnekem se solí, hořčicí, worcesterovou omáčkou a dalším kořením.
Nakonec posypeme pažitkou.
Nejlépe chutná na čerstvě upečeném chlebu a s pivem.
Dobrou chuť.
Varianta
Jestli máte nejraději tatarák na topinky, doporučujeme nedávat česnek do tataráku, ale potřít česnekem topinky a pak namazat tatarákem.