Špagety pomodoro

špagety pomodoro

Pokud jde o snadnou a rychlou večeři, není nic lepšího než těstoviny Pomodoro. Omáčka pomodoro je jednodušší než mnoho tradičních omáček na těstoviny. Chuť čerstvých rajčat v ní zůstane tím, že je uvaříte jen lehce a ponecháte mnoho velkých kousků rajčat nedotčených. Vychutnejte si tento krásný pokrm z čerstvých těstovin posypaný kopcem strouhaného parmazánu, nejlépe venku, nejlépe se sklenkou svěžího bílého vína. 

Proč se jí říká omáčka pomodoro?

„Pomodoro“ znamená v italštině rajče, takže se tato omáčka doslova překládá jako „rajčatová omáčka“. To je příhodné, vzhledem k tomu, že tato omáčka je celá o rajčatech, že?

Mohu použít jiné těstoviny?

Jistě. K lehké, relativně řídké omáčce, jako je pomodoro, obvykle doporučujeme dlouhé těstoviny. Klasikou jsou samozřejmě špagety, ale můžete vyzkoušet i těstoviny bucatini nebo angel hair. 

Co mohu podávat k těstovinám pomodoro?

Upřímně? Stačí kostka parmezánu a struhadlo… ale pokud chcete přidat ještě nějakou přílohu, vřele doporučujeme snadný česnekový chléb.

Suroviny

  • balíček špaget
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 4 střední rajčata, nakrájená na kousky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • špetka drcených červených chilli papriček (nemusí)
  • 2 polévkové lžíce tence nakrájené bazalky a další na podávání
  • čerstvě nastrouhaný parmazán, na podávání

Příprava

Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Před sceděním si ponechte ½ šálku vody z těstovin.

Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a osmažte cibuli do změknutí, asi 6 minut. Přidejte česnek a smažte, dokud se nerozvoní, další 1 minutu.

Přidejte rajčata a vařte, dokud se neuvolní šťáva. Dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli (nemusí). Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Vmíchejte bazalku.

Přidejte špagety a ¼ šálku vody na těstoviny. Promíchejte, aby se spojily. Podle potřeby přidejte další vodu z těstovin.

Podávejte posypané parmazánem a bazalkou.