Pokud jde o snadnou a rychlou večeři, není nic lepšího než těstoviny Pomodoro. Omáčka pomodoro je jednodušší než mnoho tradičních omáček na těstoviny. Chuť čerstvých rajčat v ní zůstane tím, že je uvaříte jen lehce a ponecháte mnoho velkých kousků rajčat nedotčených. Vychutnejte si tento krásný pokrm z čerstvých těstovin posypaný kopcem strouhaného parmazánu, nejlépe venku, nejlépe se sklenkou svěžího bílého vína.
Proč se jí říká omáčka pomodoro?
„Pomodoro“ znamená v italštině rajče, takže se tato omáčka doslova překládá jako „rajčatová omáčka“. To je příhodné, vzhledem k tomu, že tato omáčka je celá o rajčatech, že?
Mohu použít jiné těstoviny?
Jistě. K lehké, relativně řídké omáčce, jako je pomodoro, obvykle doporučujeme dlouhé těstoviny. Klasikou jsou samozřejmě špagety, ale můžete vyzkoušet i těstoviny bucatini nebo angel hair.
Co mohu podávat k těstovinám pomodoro?
Upřímně? Stačí kostka parmezánu a struhadlo… ale pokud chcete přidat ještě nějakou přílohu, vřele doporučujeme snadný česnekový chléb.
Suroviny
- balíček špaget
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 4 střední rajčata, nakrájená na kousky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- špetka drcených červených chilli papriček (nemusí)
- 2 polévkové lžíce tence nakrájené bazalky a další na podávání
- čerstvě nastrouhaný parmazán, na podávání
Příprava
Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Před sceděním si ponechte ½ šálku vody z těstovin.
Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a osmažte cibuli do změknutí, asi 6 minut. Přidejte česnek a smažte, dokud se nerozvoní, další 1 minutu.
Přidejte rajčata a vařte, dokud se neuvolní šťáva. Dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli (nemusí). Snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Vmíchejte bazalku.
Přidejte špagety a ¼ šálku vody na těstoviny. Promíchejte, aby se spojily. Podle potřeby přidejte další vodu z těstovin.
Podávejte posypané parmazánem a bazalkou.