Pečená štika se zeleninou a vínem

štika

Když jdu na ryby, většinou je to spíš akce typu chyť a pusť. Občas si však každý chce dát rybu k jídlu – a není lepší pocit, než si uvařit tu, kterou jste sami ulovili. Ale dá se jíst štika a chutná štika dobře?

Štika je skvělá ryba k jídlu, a proto jsem pro vás vybral snadný recept, který byste měli vyzkoušet, až budete příště uvažovat o tom, že si štiku ulovíte. Jen mějte na paměti, že aby bylo štičí maso extra dobré, měli byste se snažit zaměřit na štiku střední velikosti.

Větší a starší štiky nemusí mít tak dobrou chuť, což je dáno tím, že se hůře připravují. Také trofejní štiky by se měly vždy vypouštět.

Naučte se tedy připravit čerstvou štiku se zeleninou a vínem.

Suroviny

V hlavní roli….štika!

Jinak potřebujete třeba mrkev, cibuli, papriku, rajčata, česnek, rajčatový protlak, bílé víno, koření a bylinky.

Příprava

Nejlépe, když vám štiku někdo zkušený vykuchá. Pokud si tedy nekoupíte už upravenou v supermarketu či rybárně.

Pokud máte čerstvě vytaženou od rybáře a aspoň vykuchanou, tak ještě šupiny.

Musel jsem si vygooglit, abych se ujistil o správném způsobu odstraňování šupin z ryby, a myslím, že jsem ho našel, aspoň mně se osvědčil.

Přesto jsem ještě několik dní po snědení ryby nacházel po celé kuchyni rybí šupiny, ale samotné škrábání nemohlo být jednodušší.

Odstraňte šupiny
  1. Než začnete štiku zbavovat šupin, ponořte ji na několik sekund do horké vody.
  2. Přiveďte velkou konvici s vodou k varu. Možná budete muset uvařit dvě várky vody, abyste naplnili velkou žáruvzdornou mísu nebo hluboký pekáč či zapékací misku dostatečně velkou na to, aby se do ní štika zcela ponořila pod vodu.
  3. Štiku bez hlavy ponořte do horké vody jen na několik sekund.
  4. Vyjměte ji, položte na velké prkénko.
  5. Držte rybu levou rukou pevně u ocasu a hřbetem nože seškrabujte šupiny od ocasu k hlavě. Šupiny by měly jít snadno dolů.
Pusťte se do toho

No a pak už jen začít vařit. Začněte zeleninou, protože ta se bude v troubě péct déle než ryba. Nakrájejte zeleninu a dejte ji do pekáče spolu s kořením, bílým vínem, vývarem a rajčatovým protlakem. Pečte, dokud není téměř hotová, asi 30 minut.

Přidejte plátky ryby a pokračujte v pečení, dokud není ryba propečená, ale ne přepálená, asi 20-25 minut, měla by se snadno odlupovat.

Co udělat s rybou navíc? Na čtyři porce budete potřebovat pouze čtyři velké kusy ryby. Pokud však máte rybu vcelku, budete moci nakrájet více plátků. Buď je všechny upečte se zeleninou, nebo si je schovejte na přípravu jiného pokrmu. Zbylé plátky můžete také zmrazit. Zamrazte také hlavu a ocas ryby a všechny odřezky, které se výborně hodí na přípravu rybího vývaru a rybí polévky s brambory nebo rybí polévky se zeleninou.

Suroviny

  • 1 štika dlouhá asi 40-50 cm/ 15-20 palců
  • 3-4 velké mrkve
  • 1 červená paprika
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 střední rajčata
  • 2 bobkové listy
  • 10 zrnek černého pepře
  • 175 ml/ ¾ šálku bílého vína
  • 150 ml/2/3 šálku rybího nebo kuřecího vývaru
  • ½ bio citronu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • jemná mořská sůl
  • malý svazek petrželky

Příprava

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia / 350 stupňů Fahrenheita. Štiku dobře omyjte. V případě potřeby ji vykuchejte. Pokud je již vykuchaná, odstraňte hlavu. Ponechte si ji na přípravu polévky. Můžete ji zmrazit spolu s ocasem a zbylými kousky ryby pro pozdější přípravu polévky.

Odstraňte šupiny, viz výše.

Zelenina: Nakrájejte mrkev na kolečka, papriku na stejně velké kostičky a cibuli na tenká půlkolečka. Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a rajčata a citron rovněž na plátky. Vložte je do velké a hluboké zapékací nebo zapékací misky. Přidejte bobkové listy, kuličky pepře a plátky citronu.

Do malé misky nalijte bílé víno a vývar. Přidejte rajčatový protlak a dobře prošlehejte dohladka. Tekutinu nalijte do misky, navrch položte snítky tymiánu a zeleninu pečte asi 30 minut nebo dokud není téměř hotová.

Štika

Mezitím nakrájejte štiku na kousky silné asi 5 cm. Na 4 porce budete potřebovat 4 plátky, ale pokud chcete, můžete v tuto chvíli uvařit všechny kousky štiky nebo zbytky použít na přípravu polévky nebo jiného pokrmu.

Kousky ryby položte na zeleninu a pokračujte v pečení asi 20-25 minut nebo dokud není ryba pěkně vločkovitá, ale ne propečená.

Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s obyčejnými vařenými bramborami.