To pravé šodó

šodó

Pokud je vám asi tolik let, jako mně, to znamená docela dost, tak si určitě pamatujete ještě buchtičky se šodó ze školní jídelny minulého režimu. No, mě to tenkrát moc neoslovilo. Ale po letech jsem přišel na to, že když se udělá pravé šodó a domácí buchtičky, že je to jídlo hodné krále! Je to opravdová lahůdka a se šodó z jídelen dob minulých má pramálo společného.

Pod pojmem šodó si u nás představíme řídký vanilkový krém. Ale to pravé šodó je původně z Francie a patří do něj bílé víno. Krémem se přelívá sladké pečivo a servíruje se jako dezert a ne jako hlavní jídlo jako u nás.

Ale proč pro jednou nezkusit na české buchtičky pravé francouzské šodó? Zkuste, pro děti ale radši připravte přeci jen tu osvědčenou vanilkovou klasiku, na kterou jsou zvyklí.

Anebo zkuste přelít pravým šodó třeba piškotovou buchtu. Dodá tomu výraznou chuť.

Suroviny

  • 250 ml kvalitního vína
  • 4 žloutky
  • 80 g cukru krystal (i více podle chuti)
  • ¼ lžičky drcené vanilky
  • skořice, citronová kůra (volitelné)

Příprava

Aby byla chuť ještě výraznější, naložte do vína na 30 minut skořici a citronovou kůru. Pak přeceďte do misky vhodné na vodní lázeň. Do misky přidáme žloutky, cukr a drcenou vanilku a nad vodní lázní přiveďte k varu a míchejte metlou tak dlouho, dokud směs nebude hustá. Omáčku podávejte ihned.