Až donedávna pro mě mascarpone rovnalo se tiramisu. Na nic jiného jsem vlastně mascarpone skoro nikdy nevyužil. Až donedávna. Objevil jsem skvělé nejen sladké, ale i slané recepty, kde můžete využít mascarpone. A nebudete litovat.
Co je mascarpone?
Je to jemný, krémový čerstvý sýr z tučné smetany, který pochází původně z Lombardie. Je to opravdová kalorická bomba, takže pokud držíte dietu, nechte si zajít chuť. Nejvíce se asi využívá do dezertů (např. tiramisu) a dortů. Ale jak se přesvědčíte, využít ho můžete i jinak.
Penne s uzeným kuřecím masem a mascarpone
Suroviny
- Cca 450 g penne rigate
- 1/2 šálku sýra mascarpone
- 2 lžíce octa sherry
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 225 g mladých zelených fazolek, nakrájených a blanšírovaných do al dente
- 225 g cuket nakrájených
- 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
- 450 g vykostěných uzených kuřecích prsou bez kůže, zbavených tuku a rozdrcených
- 1/8 lžičky drceného červeného pepře
- Sůl
- 2 lžíce mleté petrželky
Příprava
Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte penne al dente, asi 12 minut. Těstoviny slijte a ponechte si asi 1/2 šálku vody z vaření.
Mezitím v malém hrnci smíchejte mascarpone a ocet sherry. Vařte na mírném ohni, dokud se nerozpustí; udržujte v teple.
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte zelené fazolky a cuketu a smažte, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou. Vmíchejte šalotku a vařte do změknutí. Přidejte uzené kuřecí maso a drcenou červenou papriku, osolte a vařte jen do prohřátí.
Ve velké míse promíchejte těstoviny se zeleninou a mascarpone omáčkou; pokud se vám těstoviny zdají suché, přidejte trochu vyhrazené tekutiny z vaření. Posypte petrželkou a podávejte.
Fettuccine s krevetami a mascarpone
Suroviny
- 360 g fettuccine
- 4 lžíce nesoleného másla
- 8 jarních cibulek (nakrájených na tenké plátky)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
- ¾ šálku suchého bílého vína
- ⅔ šálku sýru mascarpone
- 360 g krevet (vařených)
- 180 g čerstvého baby špenátu
- Sůl
- Pepř
Příprava
Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte těstoviny al dente. Nechte je okapat.
V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibulky a česnek a na mírném ohni vařte do změknutí, 2 minuty. Přidejte víno a vařte, dokud se nesníží na polovinu, 3 minuty. Vmíchejte mascarpone. Přidejte těstoviny a krevety a za stálého míchání vařte, dokud se těstoviny neobalí, 3 minuty. Vmíchejte špenát a dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké.
Palačinkový dort s mascarpone a ostružinami
Suroviny
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky (asi 6 3/8 unce)
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce citronové kůry
- 1/4 lžičky kosher soli
- 6 velkých vajec
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1/2 šálku husté smetany
- 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
MASCARPONE ŠLEHAČKA
- 1 balení sýra mascarpone
- 1 půllitr plus 1/4 šálku husté smetany, rozděleno
- 1/2 šálku neprosátého moučkového cukru, rozdělit
- 1 lžíce citronové kůry
DALŠÍ PŘÍSADA
- 2 šálky čerstvých ostružin
Příprava
Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl. Vejce, mléko a smetanu zpracujte v mixéru, dokud se dobře nespojí, asi 30 sekund. Přidejte moučnou směs do vaječné směsi; zpracovávejte ji do hladké a pěnové konzistence, asi 1 minutu. Těsto přelijte do nádoby s těsně přiléhajícím víkem; uzavřete ji a nechte vychladnout nejméně 4 hodiny nebo až přes noc.
Vyjměte těsto z chladničky; jemným šleháním znovu zapracujte případné bubliny nebo oddělené části.
Nepřilnavou pánev potřete částí rozpuštěného másla, nalijte sběračku těsta a smažte, dokud obě strany nemají zlatavou barvu.
Přeneste palačinku na drátěnou mřížku položenou na okraji plechu, aby vychladla; přikryjte ji čistou, suchou lehkou utěrkou.
Opakujte kroky 3 a 4 se zbývajícím máslem a těstem, přičemž každých několik palačinek nebo podle potřeby otřete pánev a lehce ji potřete máslem. (Měli byste mít 20 palačinek, které použijete na dort. Přebytečné palačinky si nechte na jiné použití.) Přikryté palačinky nechte vychladnout, dokud nebudou připravené k použití.
Připravte mascarpone šlehačku. Smíchejte mascarpone, 1/4 šálku husté smetany, 1/4 šálku moučkového cukru a citronovou kůru v míse stojanového mixéru; jemně šlehejte rukou, dokud se nespojí. Přidejte zbývající půllitr husté smetany; mixér vybavte šlehacím nástavcem. Šlehejte směs na středně vysoké rychlosti a postupně přidávejte zbývající 1/4 šálku moučkového cukru, dokud se nevytvoří tuhé špičky, 1 až 2 minuty.
Rozmačkejte 3/4 šálku ostružin ve střední míse. K rozmačkaným bobulím přidejte asi polovinu šlehačky s mascarpone a jemně ji promíchejte.
Sestavte dort
Vyjměte palačinky z chladničky. Položte 1 palačinku na dortový talíř nebo plochý talíř. Pomocí malé stěrky jemně rozetřete tenkou vrstvu (asi 3 polévkové lžíce) obyčejné mascarpone šlehačky na palačinku a ponechte 1/4 cm okraj. Navrch položte 1 palačinku a jemně ji potřete vrstvou (asi 3 polévkové lžíce) ostružinové mascarpone šlehačky. Postup opakujte se zbývajícími 18 palačinkami, střídavě s vrstvami obyčejné mascarpone šlehačky a ostružinové mascarpone šlehačky, dokud nepoužijete poslední palačinku (vrchní vrstvu ničím nepotírejte). Zbývající šlehačku s mascarpone nechte vychladnout, dokud nebude připravena k použití. Pomocí kuchyňských nůžek zastřihněte přebytečné křupavé okraje palačinek, které by mohly přečnívat. Přikryjte dort plastovou fólií; nechte ho chladit nejméně 1 hodinu a maximálně 8 hodin.
Vyjměte dort z chladničky a odkryjte jej. Na vrchol dortu naneste lžící zbývající šlehačku s mascarpone a uprostřed vytvořte malou jamku širokou asi 6 cm. Navrch nasypte zbývající 1 1/4 hrnku ostružin. Dort nakrájejte zubatým nožem a podávejte.