Tři lahodné recepty s mascarpone

recepty s mascarpone

Až donedávna pro mě mascarpone rovnalo se tiramisu. Na nic jiného jsem vlastně mascarpone skoro nikdy nevyužil. Až donedávna. Objevil jsem skvělé nejen sladké, ale i slané recepty, kde můžete využít mascarpone. A nebudete litovat.

Co je mascarpone?

Je to jemný, krémový čerstvý sýr z tučné smetany, který pochází původně z Lombardie. Je to opravdová kalorická bomba, takže pokud držíte dietu, nechte si zajít chuť. Nejvíce se asi využívá do dezertů (např. tiramisu) a dortů. Ale jak se přesvědčíte, využít ho můžete i jinak.

Penne s uzeným kuřecím masem a mascarpone

Suroviny

  • Cca 450 g penne rigate
  • 1/2 šálku sýra mascarpone
  • 2 lžíce octa sherry
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 225 g mladých zelených fazolek, nakrájených a blanšírovaných do al dente
  • 225 g cuket nakrájených
  • 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 450 g vykostěných uzených kuřecích prsou bez kůže, zbavených tuku a rozdrcených
  • 1/8 lžičky drceného červeného pepře
  • Sůl
  • 2 lžíce mleté petrželky

Příprava

Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte penne al dente, asi 12 minut. Těstoviny slijte a ponechte si asi 1/2 šálku vody z vaření.

Mezitím v malém hrnci smíchejte mascarpone a ocet sherry. Vařte na mírném ohni, dokud se nerozpustí; udržujte v teple.

Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte zelené fazolky a cuketu a smažte, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou. Vmíchejte šalotku a vařte do změknutí. Přidejte uzené kuřecí maso a drcenou červenou papriku, osolte a vařte jen do prohřátí.

Ve velké míse promíchejte těstoviny se zeleninou a mascarpone omáčkou; pokud se vám těstoviny zdají suché, přidejte trochu vyhrazené tekutiny z vaření. Posypte petrželkou a podávejte.

Fettuccine s krevetami a mascarpone

Suroviny

  • 360 g fettuccine
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 8 jarních cibulek (nakrájených na tenké plátky)
  • 3 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
  • ¾ šálku suchého bílého vína
  • ⅔ šálku sýru mascarpone
  • 360 g krevet (vařených)
  • 180 g čerstvého baby špenátu
  • Sůl
  • Pepř

Příprava

Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte těstoviny al dente. Nechte je okapat.

V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cibulky a česnek a na mírném ohni vařte do změknutí, 2 minuty. Přidejte víno a vařte, dokud se nesníží na polovinu, 3 minuty. Vmíchejte mascarpone. Přidejte těstoviny a krevety a za stálého míchání vařte, dokud se těstoviny neobalí, 3 minuty. Vmíchejte špenát a dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké.

Palačinkový dort s mascarpone a ostružinami

Suroviny

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky (asi 6 3/8 unce)
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 1/4 lžičky kosher soli
  • 6 velkých vajec
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné

MASCARPONE ŠLEHAČKA

  • 1 balení sýra mascarpone
  • 1 půllitr plus 1/4 šálku husté smetany, rozděleno
  • 1/2 šálku neprosátého moučkového cukru, rozdělit
  • 1 lžíce citronové kůry

DALŠÍ PŘÍSADA

  • 2 šálky čerstvých ostružin

Příprava

Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl. Vejce, mléko a smetanu zpracujte v mixéru, dokud se dobře nespojí, asi 30 sekund. Přidejte moučnou směs do vaječné směsi; zpracovávejte ji do hladké a pěnové konzistence, asi 1 minutu. Těsto přelijte do nádoby s těsně přiléhajícím víkem; uzavřete ji a nechte vychladnout nejméně 4 hodiny nebo až přes noc.

Vyjměte těsto z chladničky; jemným šleháním znovu zapracujte případné bubliny nebo oddělené části.

Nepřilnavou pánev potřete částí rozpuštěného másla, nalijte sběračku těsta a smažte, dokud obě strany nemají zlatavou barvu.

Přeneste palačinku na drátěnou mřížku položenou na okraji plechu, aby vychladla; přikryjte ji čistou, suchou lehkou utěrkou.

Opakujte kroky 3 a 4 se zbývajícím máslem a těstem, přičemž každých několik palačinek nebo podle potřeby otřete pánev a lehce ji potřete máslem. (Měli byste mít 20 palačinek, které použijete na dort. Přebytečné palačinky si nechte na jiné použití.) Přikryté palačinky nechte vychladnout, dokud nebudou připravené k použití.

Připravte mascarpone šlehačku. Smíchejte mascarpone, 1/4 šálku husté smetany, 1/4 šálku moučkového cukru a citronovou kůru v míse stojanového mixéru; jemně šlehejte rukou, dokud se nespojí. Přidejte zbývající půllitr husté smetany; mixér vybavte šlehacím nástavcem. Šlehejte směs na středně vysoké rychlosti a postupně přidávejte zbývající 1/4 šálku moučkového cukru, dokud se nevytvoří tuhé špičky, 1 až 2 minuty.

Rozmačkejte 3/4 šálku ostružin ve střední míse. K rozmačkaným bobulím přidejte asi polovinu šlehačky s mascarpone a jemně ji promíchejte.

Sestavte dort

Vyjměte palačinky z chladničky. Položte 1 palačinku na dortový talíř nebo plochý talíř. Pomocí malé stěrky jemně rozetřete tenkou vrstvu (asi 3 polévkové lžíce) obyčejné mascarpone šlehačky na palačinku a ponechte 1/4 cm okraj. Navrch položte 1 palačinku a jemně ji potřete vrstvou (asi 3 polévkové lžíce) ostružinové mascarpone šlehačky. Postup opakujte se zbývajícími 18 palačinkami, střídavě s vrstvami obyčejné mascarpone šlehačky a ostružinové mascarpone šlehačky, dokud nepoužijete poslední palačinku (vrchní vrstvu ničím nepotírejte). Zbývající šlehačku s mascarpone nechte vychladnout, dokud nebude připravena k použití. Pomocí kuchyňských nůžek zastřihněte přebytečné křupavé okraje palačinek, které by mohly přečnívat. Přikryjte dort plastovou fólií; nechte ho chladit nejméně 1 hodinu a maximálně 8 hodin.

Vyjměte dort z chladničky a odkryjte jej. Na vrchol dortu naneste lžící zbývající šlehačku s mascarpone a uprostřed vytvořte malou jamku širokou asi 6 cm. Navrch nasypte zbývající 1 1/4 hrnku ostružin. Dort nakrájejte zubatým nožem a podávejte.