Sacher dort

sacher dort

Tak o tomhle dortu už jste nejspíš slyšeli. Jde o nejslavnější dort na světě. Originální Sacher-Torte vznikl díky několika šťastným okolnostem. První z nich se odehrála v roce 1832, kdy rakouský státní kancléř kníže Klemens Wenzel von Metternich pověřil své kuchaře, aby připravili výjimečný dezert, kterým by ohromili jeho vzácné hosty. Štěstí tomu chtělo, že šéfkuchař toho večera onemocněl, a tak se o tento kulinářský trik postaral kuchařský učeň, tehdy šestnáctiletý Franz Sacher. Metternich se s talentovaným mladíkem rozloučil slovy: „Doufám, že mi dnes večer neuděláš ostudu.“

Franz Sacher se chopil příležitosti a vykouzlil svůj životní zákusek, čokoládový dort, který vstoupil do historie jako Original Sacher-Torte. Dort si brzy získal velkou oblibu u dvora a poté i po celém světě.

Jednoduchost dělá divy

A proč je tak oblíbený? Vždycky se samozřejmě najdou kritici a někteří považují Original Sacher-Torte za poněkud obyčejný. Koneckonců existovaly i honosnější výtvory. Prostou pravdou je, že v našem moderním světě je základem velikosti jednoduchost. Franz Sacher svůj čokoládový chef-d’oeuvre sestavil s chytrým minimalismem: máslo, cukr, vejce, čokoláda, mouka a meruňkový džem. Dokonalá harmonie těchto kombinovaných ingrediencí je vlastně to, co dělá Original Sacher-Torte výjimečným.

Recepty na Sacher dort se mohou trochu lišit, protože ten pravý a jediný je chráněn výrobním tajemstvím. Ale pokud se budete držet tohoto mého receptu, neuděláte chybu.

Suroviny

Těsto:

  • 130 g hořké čokolády (obsah kakaa min. 55 %)
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g změklé máslo
  • 100g moučkový cukr
  • 6 vajec
  • 100 g jemného cukru
  • 140 g pšeničné mouky

Ostatní:

  • Tuk a mouka na vymazání formy
  • 200 g meruňkového džemu
  • 200 g jemného práškového cukru
  • 150 g hořké čokolády (min. 55 % kakaa)
  • Nesladká šlehačka na ozdobu

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C. Vyložte dno formy pečicím papírem, vymažte boky a poprašte trochou mouky.

Nad vroucí vodou rozpusťte čokoládu. Nechte mírně vychladnout.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Ručním mixérem se šlehacími metlami šlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkovými semínky, dokud se neobjeví bublinky.

Oddělte vejce. Žloutky po jednom zašlehejte do máslové směsi. Nyní postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu. Bílky ušlehejte s cukrem do tuha a poté je položte na směs másla a čokolády. Na směs prosejeme mouku a vmícháme ušlehané bílky.

Směs přelijte do formy, uhlaďte povrch a pečte v troubě (prostřední mřížka) 10-15 minut, přičemž dvířka trouby nechte pootevřená na šířku prstu. Poté troubu zavřete a pečte přibližně 50 minut (koláč je hotový, když na dotek lehce povolí).

Luxusní čokoládový dort

Vyjměte koláč z trouby a uvolněte boky formy. Koláč opatrně vyklopte na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte přibližně 20 minut vychladnout. Poté papír na pečení stáhněte, koláč otočte a nechte na mřížce zcela vychladnout.

Dort vodorovně rozkrojte na polovinu. Zahřejte džem a míchejte, dokud není hladký. Potřete marmeládou vrchní část obou půlek dortu a položte jednu na druhou. Džemem potřete i boky.

Pro přípravu polevy dejte cukr do hrnce se 125 ml vody a vařte na prudkém ohni přibližně 5 minut. Cukrový sirup sundejte z plotny a nechte trochu vychladnout. Čokoládu nasekejte nahrubo, postupně ji přidávejte do sirupu a míchejte, dokud se nevytvoří hustá poleva.

Vlažnou polevu nalijte najednou na vrchol dortu a rychle ji rozetřete pomocí nože. Nechte polevu několik hodin ztuhnout. Podávejte ozdobené šlehačkou.