Smažené kuřecí maso s rýžovými nudlemi je dokonalou kombinací jemných kuřecích plátků, rýžových nudlí a barevné křupavé zeleniny. Můžete přidat libovolnou bílkovinu nebo zeleninu a připravit si ji podle svých představ za méně než 30 minut. Skvěle se hodí jako rychlý oběd nebo lehká večeře!
Na tomto nudlovém pokrmu miluji to, že do něj mohu přidat jakoukoli zeleninu na smažení, která mi zbyla v lednici. A také je v něm koření, které má doma určitě každý. A další bonus. Protože se vše vaří na jedné pánvi, úklid je velmi rychlý.
I když nejsem Asiat, nudle bych mohl jíst k snídani, obědu, večeři, svačině nebo kdykoli během dne. Nudle si dokonce balíme na pikniky a výlety, protože mi nikdy nestačily sendviče.
Co jsou to rýžové nudle Vermicelli?
Rýžové nudle vermicelli jsou známé také jako Beehoon, Mai Fun nebo Meehoon, můžete je přidávat do smažených pokrmů a polévek. Vyrábějí se z rýžové mouky a mají tenkou, bílou, kulatou, tenkou, provázkovou strukturu. Koupíte je ve většině orientálních obchodů s potravinami a v asijských uličkách supermarketů. Je to velmi oblíbené nudlové jídlo v celé Číně a v zemích jihovýchodní Asie, jako je Thajsko, Singapur, Malajsie, Barma, Vietnam atd. V západních zemích, jako je Velká Británie a USA, je však známé jako singapurské nudle a má v sobě příchuť kari.
Ingredience, které budete potřebovat
Nudle:
Pro tento recept používám rýžové nudle vermicelli, protože se dají snadno koupit ve všech supermarketech a obchodech s potravinami. Můžete je nahradit jakýmikoliv balíčky nudlí, které vám zbyly ve spíži, skleněnými nudlemi, plochými rýžovými nudlemi nebo dokonce vaječnými nudlemi.
Moje tipy na přípravu nudlí vermicelli: Někdy se nudle vermicelli rozpadají, pokud je připravujete podle návodu na obalu. Proto se ne vždy řídím návodem na obalu. Obvykle nudle namočím na 4-5 minut do teplé vody a vodu vycedím.
Zelenina:
K tomuto pokrmu se hodí většina smažené zeleniny, jako je zelí, mrkev, cibule, paprika, houby, fazolové klíčky nebo zelené fazolky. Klidně použijte jakoukoli svou oblíbenou zeleninu na smažení. Moje rada zní: nevhazujte všechnu zeleninu rovnou do pánve wok, nejprve přidejte tvrdou zeleninu a později měkkou. Někdy používám balíček mixované stir-fry zeleniny.
Bílkoviny:
Do tohoto receptu používám plátky kuřecích prsou, ale můžete přidat kuřecí stehna, krevety, hovězí maso nebo jakoukoli jinou bílkovinu. Dochuťte trochou sójové omáčky, sezamového oleje a bílého pepře. To je vše! Pokud dáváte přednost přípravě z hovězího masa, použijte pro tento recept křehký hovězí steak, jako je ribeye, rump nebo svíčková.
Omáčka:
Potřebujete pouze tři jednoduché omáčky, světlou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a tmavou sójovou omáčku. Pro zvýraznění chuti přidejte sezamový olej a bílý nebo černý pepř. Jedná se o základní omáčku na smažení v čínském stylu, kterou můžete přidat k jakýmkoli nudlím, rýži nebo smaženým masovým a zeleninovým pokrmům. Můžete si připravit extra omáčkovou směs a umístit ji do vzduchotěsné nádoby a uchovávat ji v chladničce.
Vegetariánská varianta:
Pro vegetariány můžete maso nahradit pevným tofu. Nakrájejte tofu na malé kostičky, osmahněte je na pánvi do křupavě hnědé barvy a přidejte do smaženého pokrmu. Místo ústřicové omáčky použijte vegetariánskou ústřicovou omáčku, houbovou omáčku nebo zeleninový vývar. Protože je tento pokrm plný spousty barevné zeleniny, je tak chutný a sytý i bez masa. Zvykl jsem si ho připravovat se suchou houbou shiitake a tofu pro dny, kdy nechci jíst moc masa.
Suroviny
- 150 g kuřecích prsou nebo stehna
- 120 g rýžových nudlí ( suchých )
- 1 malá mrkev
- ½ cibule ( nakrájené na tenké plátky )
- 10-12 zelených fazolek (nakrájených na poloviny)
- 1 červená chilli paprička ( nakrájená na tenké plátky ) Volitelně
- 2-3 jarní cibulky ( nakrájené na 2″ kousky )
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
- Omáčka
- 2 lžíce lehké sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička tmavé sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- ¼ lžičky bílého pepře
Marináda na kuřecí maso
- 1 polévková lžíce lehké sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- ¼ lžičky bílého pepře
Příprava
Nejprve namočte rýžové nudle na 4-5 minut do teplé vody. Vodu slijte a dejte stranou. V malé misce smíchejte ingredience na omáčku.
Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky. Marinujeme je v sójové omáčce, sezamovém oleji a bílém pepři. Odstavte a nechte několik minut marinovat.
Připravte si zeleninu tak, že cibuli, jarní cibulku a chilli papričku nakrájíte na tenké plátky. Mrkev nakrájíme na nudličky a zelené fazolky na poloviny.
Rozpalte wok nebo pánev na středně vysokou teplotu a pokapejte 2 lžícemi oleje. Přidejte kuřecí plátky a smažte 1-2 minuty, dokud se kuřecí maso nepropeče.
Poté přidejte zelené fazolky, mrkev a plátky cibule a pokračujte ve smažení ještě 1 minutu. Do pánve wok přidejte nudle a zalijte směsí omáčky na smažení. Dobře promíchejte a pokračujte ve vaření další 1 minutu ( jemně promíchávejte, aby se nudle nepolámaly ).
Přidejte jarní cibulku a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily. Ozdobte další nasekanou jarní cibulkou a ihned podávejte! Dobrou chuť