Tento recept na quiche je univerzálním základem. Pro co nejbohatší a nejkrémovější náplň použijte kombinaci mléka a tučné smetany a přidejte své oblíbené ingredience, jako je slanina, sýr feta, šunka, sýr čedar, krabí maso nebo špenát.
Quiche se fantasticky hodí k obědu, večeři, velikonoční večeři, na dětské oslavy, svatební hostiny, čajové dýchánky a mnoho dalších příležitostí. Je to moje oblíbené jídlo, když potřebuji uvařit něco, co chutná všem a ještě z toho, co mám zrovna v lednici.
Co je to quiche?
Quiche je slaný vaječný krém zapečený v těstě. I když quiche bez těsta vlastně můžete udělat také! Základem náplně quiche je mléko, smetana a vejce. Přísady jsou různé a mohou obsahovat maso, mořské plody, sýr, koření a zeleninu. Jedním z nejoblíbenějších receptů na quiche je Quiche Lorraine, který kombinuje slaninu a sýr. Dnes vám ukážu, jak připravit dokonalý quiche s libovolnými přísadami, které si vyberete!
Textura dokonalého quiche
Quiche je vaječný koláč. Ale „vaječný koláč“ nezní zrovna lákavé, že? Dokonalý quiche je krémový a měkký s kontrastem šunky, křupavé slaniny nebo restované zeleniny. Každá vidlička je nepopiratelně plná chuti, ale v ústech působí lehce a jemně. Hlavní ingrediencí je mléko/smetana, nikoli vejce.
Co budeme potřebovat
Nejprve se zaměříme na těsto: Nešetřete na chuti a struktuře – připravte si domácí těsto. Můj oblíbený recept je jednoduchý a můžete si ho připravit dopředu a zmrazit. Jak na to? Dozvíte se na konci.
Tučná smetana a mléko: Pro nejlepší chuť koláče použijte kombinaci plnotučného mléka a tučné smetany. Používáním pouze tučné smetany získáte příliš hustou náplň. Plnotučné mléko je skvělé, ale kombinace tučné smetany a mléka je lepší. Anebo také můžete použít smetanu na vaření.
Vejce: Na 1 šálek mléka použijte 4 vejce. V některých receptech na quiche se přidává jeden nebo dva žloutky navíc, ale při poměru ingrediencí v mém receptu to nepovažuji za nutné.
Sůl a pepř: Pokud používám slanou přísadu, například sýr nebo šunku, náplň nesolím. Pokud však děláte obyčejný quiche, doporučuji obojí.
Přílohy
Některé z mých oblíbených příloh do quiche: kozí sýr, vařená šunka na kostičky, slanina, karamelizovaná cibule, smažené houby, smažený nakrájený chřest, nasekaná čerstvá petrželka.
Držte se 1/2 až 1 šálku sýra a maximálně 2 šálky zeleniny a/nebo masových přísad. (Čerstvý špenát se sbalí, takže ho můžete přidat více.)
Částečně upečené těsto
Těsto se nejprve částečně předpeče. V tom je ten vtip. Aby nebyl quiche rozmočený, ani příliš tvrdý.
A jak připravit domácí těsto na quiche?
Suroviny
- 2 a 1/2 hrnku (313 g) hladké mouky, plus další podle potřeby na tvarování a válení.
- 1 lžička soli
- 6 polévkových lžic (90 g) nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
- 2/3 šálku (130 g) rostlinného tuku, vychlazeného
- 1/2 šálku (120 ml) ledové vody
Příprava
Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte máslo a tuk. Promíchejte. Odměřte 1/2 šálku (120 ml) vody v hrnku. Přidejte led. Promíchejte. Z něj odměřte 1/2 šálku (120 ml) vody, protože led trochu roztaje. Po 1 lžíci (15 ml) přilévejte studenou vodu a po každé přidané lžíci (15 ml) promíchejte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící. Když těsto začne tvořit velké hrudky, přestaňte přidávat vodu. Těsto zpracujte a vytvarujte z něj kouli. Těsto rozkrojte na polovinu. Každou polovinu zploštěte rukama na 1 cm silné kotouče. Každý z nich pevně zabalte do plastové fólie. Uložte do chladničky nejméně na 2 hodiny a maximálně na 5 dní.
Suroviny na quiche
- 1 těsto na quiche
- 4 velká vejce
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1/2 šálku husté smetany nebo husté smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky soli a pepře
- 1 šálek strouhaného nebo nadrobeného sýra, například feta, čedar, kozí sýr nebo gruyere
- až 2 šálky přísad podle libosti (špenát, chřest, cibule, slanina, šunka…).
- volitelné přílohy k podávání: další sýr, nasekané bylinky, holandská omáčka a čerstvě mletý pepř podle chuti.
Příprava
Připravte těsto: Koláčové těsto připravte večer předem, protože před vyválením a pečením je třeba ho alespoň 2 hodiny chladit v chladničce.
Vychlazené koláčové těsto rozválejte: Na pomoučené pracovní ploše rozválejte vychlazené těsto. Po každém vyválení těsto otočte asi o čtvrt otáčky, dokud nezískáte kruh. Těsto opatrně vložte do koláčové formy. Prsty ho zastrčte dovnitř a ujistěte se, že je zcela hladké. Aby byl okraj koláče krásný, přebytečné těsto na okrajích nezkracuji. Místo toho přebytečné těsto přehněte zpět přes okraj a rukama vytvarujte okraj do tvaru okraje kolem koláče. Okraje zmačkejte vidličkou nebo je prsty olemujte. Koláčový korpus nechte chladit v chladničce nejméně 30 minut a maximálně 5 dní. Pokud chladíte koláč déle než 30 minut, přikryjte jej plastovou fólií.
Zatímco se těsto chladí, předehřejte troubu na 190 °C.
Pečte částečně: Vychladlý koláčový korpus vyložte pergamenovým papírem. Naplňte koláčovým závažím nebo sušenými fazolemi. Ujistěte se, že jsou závaží rovnoměrně rozložena po celém koláčovém těstě. Pečte, dokud okraje koláče nezačnou hnědnout, asi 15-16 minut. Vyjměte koláč z trouby a opatrně z něj vyjměte pergamenový papír (se závažím). Vidličkou propíchejte otvory po celém obvodu spodní kůrky. Vraťte koláč s kůrkou do trouby. Pečte, dokud spodní kůrka nezačne hnědnout, asi 7-8 minut. Vyjměte z trouby a dejte stranou. (Při plnění náplní může být kůrka ještě teplá.
Snižte teplotu v troubě na 180 °C.
Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem vybaveným šlehacím nástavcem šlehejte vejce, plnotučné mléko, hustou smetanu, sůl a pepř společně při vysokých otáčkách, dokud se zcela nespojí, asi 1 minutu. Šlehačem vmíchejte přísady a poté vlijte do krusty.
Quiche pečte, dokud střed není téměř hotový, asi 45-55 minut. Přikryjte koláč, abyste zabránili přílišnému připečení okrajů. Nechte 15 minut vychladnout. Před krájením a podáváním koláč podle potřeby doplňte volitelnými přílohami. Nebo můžete quiche před podáváním zcela vychladit – je fantastický i při pokojové teplotě!