Určitě jste se už dostali několikrát do situace, že vám po vaření zbyly bílky. Možná jste připravovali pokrm, který vyžaduje pouze žloutky. Nebo jste si koupili tekuté bílky, které chcete použít v receptu a v krabici vám nějaké zbyly. Tyto bílky můžete samozřejmě jednoduše rozmíchat na pánvi a sníst je nebo je použít na přípravu bílkové omelety. Pokud se však cítíte trochu ambiciózněji, zkuste něco lepšího. Což u mě znamená, sladšího. Tak jaké pečivo z bílků připravit?
Kokosky
Pokud váš honí mlsná stejně jako mě, tady je snadný způsob jak rychle připravit toto lahodné kokosové pečivo. Křehké, měkké. Klidně ho můžete upéct i na Vánoce jako cukroví.
Ať už používáte košer ingredience a dodržujete pravidla košer vaření, nebo ne, je to ideální pochoutka na svátek Pesach. Kokosky jsou ideálním dezertem během svátku, protože neobsahují žádnou mouku ani jiné zakázané potraviny pro Pesach, ale nabízejí lahodný dezert nakonec.
Tento recept bez mouky pak potěší i celiaky. Je to ideální rychlovka, když vás přepadne chuť na sladké.
Bílky se ušlehají do světlé a nadýchané pěny, poté se spojí s cukrem a vanilkou a vyšlehají se do tuhých špiček. Přidá se strouhaný kokos a směs se nakape na plech a peče se, dokud není lehce zlatavá a část kokosu není křupavá.
Pokud chcete udělat čokoládové kokosky, můžete do těsta přidat rozpuštěnou čokoládu, upečené kokosky pokapat rozpuštěnou čokoládou nebo je do rozpuštěné čokolády namáčet po vytažení z trouby.
Suroviny
- 3 velké vaječné bílky
- 1 šálek cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky strouhaného kokosu
Příprava
Předehřejte troubu na 160° C. Vyložte dva plechy pečícím papírem.
Bílky šlehejte elektrickým mixérem, dokud nebudou světlé a nadýchané.
Postupně zašlehejte cukr a vanilku. Šlehejte, dokud bílky netvoří velmi tuhé špičky.
Pomocí stěrky jemně vmíchejte kokos.
Kokosovou směs rozdělte po lžičkách na vyložené plechy a umístěte je alespoň 2 cm od sebe.
Pečte asi 20 minut, dokud nejsou lehce zlatavé a část kokosu není křupavá.
Nechte je zcela vychladnout a poté je opatrně vyjměte z papíru. Skladujte až 1 týden ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, nebo pro delší skladování zabalte jednotlivě do plastové fólie a zmrazte.
Varianty receptu
Chcete-li připravit čokoládové makronky, rozpusťte v mikrovlnné troubě 2 čtverečky nesladké nebo polosladké čokolády. Přidejte je do těsta a před pečením důkladně promíchejte.
Rozpuštěnou čokoládou můžete také polít upečené makronky nebo do rozpuštěné čokolády namočit spodní část makronky a vytvořit tak malý čokoládový základ. Před uložením nechte čokoládu ztuhnout.