Pečený candát obecný

candát obecný

I když v konzumaci ryb nejsme v Česku zrovna na špici, všichni víme, jak jsou ryby velmi ceněné v jídelníčku pro svůj nízký obsah tuku, jako zdroj minerálních látek, vitamínů a nenasycených mastných kyselin. Proto vám dnes představím jeden velmi rychlý, snadný a přitom tak chutný recept – pečený candát obecný.

Od svých kamarádů rybářů často slyším, že nejlépe chutná candát, protože má bílé a šťavnaté maso, nezapáchá bahnem a má mnohem méně kostí než třeba kapr. Proto si candáta dají občas i ti, kteří ryby moc nemusí.

Pokud už se rozhodnete si candáta připravit, poradím vám, abyste si koupili čerstvého. Seženete ho ve specializovaných rybárnách nebo v supermarketech, které nabízí prodej ryb. Jen zkontrolujte, jestli je ryba opravdu čerstvá. To znamená: nezapáchá, nemá zkalené oči a když tlakem zatlačíte na kůži, hned se zase vyrovná.

Suroviny

  • Celý candát (bez kůže)
  • 100 g přepuštěného másla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • ½ citronu
  • 2 šalotky
  • Sůl
  • 2 jarní cibulky
  • 1 fenykl
  • 4 plátky kváskového chleba
  • 600 g brambor

Příprava

Předehřejte troubu na 210 stupňů. Na dno pekáče dejte alobal nebo pečící papír a rybu vložte. Okraje alobalu ohněte, máslo nakrájejte na malé kostičky, šalotku nakrájejte na 4-5 kousků a přidejte.

Rozdělte fenykl a citron na 4 dílky. Oloupejte brambory, nakrájejte je na 2-3 kousky a přidejte je k rybě. Rybu osolte a zalijte vínem.

Pečte v troubě 20-25 minut. Ryba by měla mít vnitřní teplotu 50-55 stupňů (pokud použijete jiný druh ryby, je třeba dobu pečení odpovídajícím způsobem upravit).

Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a po upečení jí posypte rybu.

Na pánvi osmažte nebo opečte chléb.

Podávejte přímo z trouby a chléb namáčejte do omáčky.