Pečená tilápie na česneku a citrónu

tilápie

Pečená tilápie je večeře snů. Rybu, která má velmi jemnou chuť, si mohou zamilovat i ti, kteří nejsou velkými fanoušky ryb a mořských plodů. Připravíte ji rychle, dobře přijímá chutě a z trouby bude mimořádně křehká. Tento recept je tak jednoduchý, že vám zaručujeme, že do 30 minut budete z kuchyně venku!

Tilápie nilská je velmi oblíbená ryba, protože maso má jemnou nasládlou chuť, je šťavnaté, nemá kosti a cena není příliš vysoká.

My jsme tu naši připravili na spoustě másla, citronu a česneku. Pečení vyžaduje jen velmi málo námahy s nulovým rizikem, že se vám ryba přilepí na pánev nebo gril: naprostá výhra! Správně propečenou rybu poznáte, pokud maso zbělá a můžete ho snadno odloupnout vidličkou. Pokud si stále nejste jisti, vložte teploměr do nejsilnější části, a pokud je teplota 145° nebo vyšší, je ryba hotová.

A co k tomu?

Při podávání si můžete vybrat z letních svěžích salátů, kokosové rýže nebo super máslového česnekového chleba. K tilapii se zkrátka hodí spousta věcí – chřest, zelené fazolky nebo také rýžový pilaf.

Suroviny

  • 4 filety z tilápie
  • Kosher sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 lžičky červených pepřových vloček
  • Šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • Čerstvě nasekaná petržel na ozdobu

Příprava

Předehřejte troubu na 200 °C. Tilápii osolte a opepřete a položte na malý plech.

Smíchejte máslo, česnek, vločky červené papriky, citronovou šťávu a kůru a přelijte jimi tilápii. Kolečka citronu položte na tilápii a kolem ní. 

Tilápii pečte 10 až 12 minut, dokud není měkká (viz výše).