Pštrosí vejce – omeleta na jihoafrický způsob

pštrosí vejce

V jihoafrické kuchyni je omeleta z pštrosích vajec považována za lék na kocovinu. Ale i bez toho si k snídani můžete dopřát tuto skvělou omeletu. Je dobré se o ni ale s někým podělit, jedno pštrosí vejce odpovídá 24 slepičím vejcím a váží až 5 kilogramů! Pštrosí vejce je zkrátka obrovské.

Jak chutnají pštrosí vejce?

Pštrosí vejce chutnají většinou jako slepičí vejce, na která jste zvyklí. Někteří lidé uvádějí, že mají spíše máslovou strukturu, a někteří tvrdí, že mají sladkou, intenzivní chuť. Mnozí lidé považují pštrosí vejce za chutnější než slepičí, protože jsou mnohem sytější. Mají také mnoho výrazných zdravotních výhod. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, omega 3, mají nižší hladinu cholesterolu než u slepičích vajec, nízký obsah nasycených tuků.

Vaření pštrosích vajec

Pštrosí vejce se dají připravit mnoha způsoby a jak se dalo očekávat, můžete s nimi dělat zhruba tolik, co s běžnými slepičími vejci. I když se doba vaření liší, metody jsou v podstatě stejné. Z pštrosích vajec můžete připravit: vařená pštrosí vejce, míchaná pštrosí vejce, smažená pštrosí vejce, omeletu z pštrosích vajec, pštrosí vejce pošírované

Já se s vámi podělím o recept na omeletu z pštrosích vajec. Metody jsou dost podobné tradiční omeletě, ale nezapomeňte si všímat doby přípravy a způsobu rozklepnutí vejce. To jsou drobné rozdíly v přípravě pokrmu.

Suroviny

  • Pštrosí vejce
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 3 jarní cibulky nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku strouhaného sýra čedar
  • 3 kousky másla
  • 6 lžic mléka
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • Čerstvý tymián na ozdobu

Příprava

Hřbetem nože rozbijte skořápku pštrosího vejce, přičemž buďte opatrní na prsty. Vejce nalijte do velké mísy.

Do mísy přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, na kostičky nakrájenou jarní cibulku, mléko, sůl a pepř.

Pomocí metličky směs dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.

Na mírném ohni přidejte na pánev kousky másla, dokud se nerozpustí.

Opatrně vlijte směs na omeletu a zpočátku pohybujte směsí od okrajů, dokud nezačne tuhnout.

Jakmile jedna strana ztuhne natolik, že se pod ni dá dostat se špachtlí, obraťte ji, aby se mohla opéct z obou stran. Mělo by trvat jen 2 minuty, než se směs bude dát obracet.

Navrch přidejte sýr čedar a rovnoměrně ho rozprostřete, aby se roztavil.

Smažte další 2 minuty. Zkontrolujte, zda je sýr důkladně propečený, a to tak, že do něj píchnete nožem a ujistíte se, že na pánvi nezůstaly žádné vodnaté kousky.

Jakmile je omeleta uvařená, překlopte polovinu omelety na druhou, aby vznikl půlkruh, a vyjměte ji z pánve na talíř.

Dochuťte tymiánem a podle chuti dosolte a opepřete.