Chlebíčky – to je klasika. Neumím si bez nich představit žádnou oslavu. Ať už slavíme narozeniny, svátek, výročí nebo Silvestr, na stole nikdy nechybí naše chlebíčky. Při jejich přípravě můžete otevřít prostor své kreativitě a vymyslet kombinaci, kterou třeba ještě nikdo nepoužil.
Základ je základ
Základem většiny chlebíčků je veka. Je hodně měkká a koupíte ji už i nakrájenou. Ovšem chuťově nic moc. Co vyzkoušet třeba bagetu? Nebo nějaký druh chleba? Můžete zkusit také veku lehce opéct na sucho. Já využívám hodně celozrnné bagety, je to chutnější i zdravější verze.
Na krájení nezapomeňte používat vroubkovaný nůž nebo využijte kráječe v supermarketech.
Dneska vám tu prozradím své nejoblíbenější druhy chlebíčků. Jednoduchá rychlovka, ale na oslavách udělá divy! I když klasikou se šunkou a vejci či bramborovým salátem taky nikoho neurazíte.
Avokádové chlebíčky s vejcem
Suroviny
- chléb či bageta
- avokádo
- stroužek česneku, sůl a pepř
- sušená šunka
- parmezán
- vajíčka
- ocet
Příprava
Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na malinké kousky, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a rozmačkáme a promícháme.
Vodu se lžící octa přivedeme k varu a vajíčko do něj vyklepneme, za občasného zamíchání vaříme asi 4 minuty. Poté vyndáme a necháme na ubrousku oschnout.
Šunku zprudka opečeme z obou stran (chléb můžete také). Poté avokádovou směs mažeme na chleby, dáme šunku a zastřené vejce. Posypeme parmezánem, osolíme a opepříme.
Tvarohovo-sýrové chlebíčky
Suroviny
- bageta
- 250 g tvarohu
- 50 g změklého másla
- 50 g smetanového sýra
- 50 g majonézy
- 3 lžíce mléka
- sůl, pepř, česnek
- Na zdobení: plátkový sýr, okurka, paprika, mletá paprika
Příprava
Suroviny smícháme a vytvoříme pomazánku. Můžete a nemusíte tam dát jeden stroužek prolisovaného česneku.
Namažte nakrájené bagety. Lepší je dát do zdobícího sáčku a na bagety nastříkat. Vypadá to lépe.
Položte na to plátek sýra, plátek okurky a kousek červené papriky a posypeme mletou paprikou.
Chlebíčky s ančovičkami
Suroviny
- bageta
- červená cibule
- 1 lžička sušeného tymiánu
- olivový olej
- 1 ks cuketa
- sůl, pepř
- 100 g bazalkového pesta
- 20 ks ančoviček
- hrst černých oliv
- snítka kopru
Příprava
Rozkrájejte cibuli na tenká kolečka, smíchejte v misce s tymiánem, zalijte olivovým olejem a zakryté fólií dejte do lednice, aspoň na hodinu, nejlépe přes noc.
Cuketu na plátky promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, solí a pepřem a opečte na pánvi z obou stran.
Plátky bagety opečte na pánvi s trochou olivového oleje, namažte pestem.
Pak už jen na každou bagetku naskládejte cukety, ančovičku a několik koleček marinované cibule. Posypte olivami a koprem.