Obložené chlebíčky – tři super recepty

chlebíčky

Chlebíčky – to je klasika. Neumím si bez nich představit žádnou oslavu. Ať už slavíme narozeniny, svátek, výročí nebo Silvestr, na stole nikdy nechybí naše chlebíčky. Při jejich přípravě můžete otevřít prostor své kreativitě a vymyslet kombinaci, kterou třeba ještě nikdo nepoužil.

Základ je základ

Základem většiny chlebíčků je veka. Je hodně měkká a koupíte ji už i nakrájenou. Ovšem chuťově nic moc. Co vyzkoušet třeba bagetu? Nebo nějaký druh chleba? Můžete zkusit také veku lehce opéct na sucho. Já využívám hodně celozrnné bagety, je to chutnější i zdravější verze.

Na krájení nezapomeňte používat vroubkovaný nůž nebo využijte kráječe v supermarketech.

Dneska vám tu prozradím své nejoblíbenější druhy chlebíčků. Jednoduchá rychlovka, ale na oslavách udělá divy! I když klasikou se šunkou a vejci či bramborovým salátem taky nikoho neurazíte.

Avokádové chlebíčky s vejcem

Suroviny

  • chléb či bageta
  • avokádo
  • stroužek česneku, sůl a pepř
  • sušená šunka
  • parmezán
  • vajíčka
  • ocet

Příprava

Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na malinké kousky, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a rozmačkáme a promícháme.

Vodu se lžící octa přivedeme k varu a vajíčko do něj vyklepneme, za občasného zamíchání vaříme asi 4 minuty. Poté vyndáme a necháme na ubrousku oschnout.

Šunku zprudka opečeme z obou stran (chléb můžete také). Poté avokádovou směs mažeme na chleby, dáme šunku a zastřené vejce. Posypeme parmezánem, osolíme a opepříme.

Tvarohovo-sýrové chlebíčky

Suroviny

  • bageta
  • 250 g tvarohu
  • 50 g změklého másla
  • 50 g smetanového sýra
  • 50 g majonézy
  • 3 lžíce mléka
  • sůl, pepř, česnek
  • Na zdobení: plátkový sýr, okurka, paprika, mletá paprika 

Příprava

Suroviny smícháme a vytvoříme pomazánku. Můžete a nemusíte tam dát jeden stroužek prolisovaného česneku.

Namažte nakrájené bagety. Lepší je dát do zdobícího sáčku a na bagety nastříkat. Vypadá to lépe.

Položte na to plátek sýra, plátek okurky a kousek červené papriky a posypeme mletou paprikou.

Chlebíčky s ančovičkami

Suroviny

  • bageta
  • červená cibule
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej
  • 1 ks cuketa
  • sůl, pepř
  • 100 g bazalkového pesta
  • 20 ks ančoviček
  • hrst černých oliv
  • snítka kopru

Příprava

Rozkrájejte cibuli na tenká kolečka, smíchejte v misce s tymiánem, zalijte olivovým olejem a zakryté fólií dejte do lednice, aspoň na hodinu, nejlépe přes noc.

Cuketu na plátky promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, solí a pepřem a opečte na pánvi z obou stran.

Plátky bagety opečte na pánvi s trochou olivového oleje, namažte pestem.

Pak už jen na každou bagetku naskládejte cukety, ančovičku a několik koleček marinované cibule. Posypte olivami a koprem.