Tento recept si zamilujete a bude pro vás snadnou večeří (včetně úklidu!). Luxusní gnocchi se špenátem, rajčaty a smetanou je vegetariánské a hotové za pouhých 25 minut od začátku do konce!
Co bude dnes k večeři? Znáte to. I já bych chtěl, aby mi někdo na tuto otázku každý den odpověděl. A dnes pro vás odpověď mám. A to tu nejlepší. Večeře, která zabere méně než 20 minut, vaří se v JEDNÉ pánvi a dokonce je v ní i zelenina.
Co budu potřebovat?
Pórek a žlutá cibule: tvoří náš aromatický základ. V tomto receptu používám pórek pro zpestření a hloubku chuti, nicméně si uvědomuji, že když připravujete rychlou večeři, možná ho nemáte po ruce. V takovém případě můžete pórek nahradit žlutou cibulí. Jen mi slibte, že pokud to uděláte, zkusíte to příště s pórkem, ano? Je to prostě tak lahodné.
Česnek: Žádný recept se neobejde bez česneku, že?
Cherry rajčata: opravdu, můžete zde použít cherry nebo hroznová rajčata. Malá rajčátka v omáčce prasknou a uvolní šťávu, což přispěje k její chuti a struktuře.
Špenát: můžete použít také kapustu nebo rukolu.
Gnocchi: tento recept je velmi jednoduchý a používá chlazené gnocchi.
Co dál?
Máslo: k tomu netřeba nic dodávat.
Bílé víno nebo zeleninový vývar: odležení omáčky přináší spoustu chuti, protože se zkaramelizované kousky na dně pánve seškrábnou. Krásný způsob, jak to udělat a dodat tomu ještě více chuti, je použít bílé víno. Pokud nemáte víno otevřené, můžete také použít zeleninový vývar, který také dodá spoustu chuti. Pokud nemáte ani jeden, použijte vodu, ale nezapomeňte podle potřeby upravit množství soli, protože při použití vody bude chuť méně výrazná.
Nastrouhaný parmazán: nejlépe se spojí s omáčkou.
Smetana na vaření: pro nejkrémovější gnocchi široko daleko.
Suroviny
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku rozpůleného a nakrájeného pórku, ~1 velký pórek
- 1/2 šálku žluté cibule, nakrájené na kostičky
- 3-4 stroužky česneku, mleté
- půllitr cherry rajčátek
- 3/4 šálku bílého vína nebo zeleninového vývaru, v případě potřeby více vývaru na zředění omáčky
- 3 lžíce nesoleného másla
- chlazené čerstvé noky
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- několik hrstí baby špenátu, 1-2 šálky
- 1/4 šálku smetany
- Sůl a pepř podle chuti
Příprava
Do velké pánve na středním ohni přidejte olivový olej. Jakmile se rozpálí, přidejte pórek a cibuli a smažte je asi 3 minuty. Přidejte špetku soli – nezapomeňte ji dále přidávat postupně, abyste získali lepší chuť! Přidejte česnek a vařte další 2-3 minuty, dokud se nerozvoní.
Vhoďte cherry rajčátka; vařte, dokud nezačnou praskat, asi 5 minut, a pak je začněte jemně rozbíjet hřbetem lžíce. Šťávu nechte asi 1-2 minuty vyvařit.
Pánev podlijte bílým vínem nebo zeleninovým vývarem. Přiveďte ji zpět k varu a nechte 1-2 minuty povařit. Vmíchejte máslo, aby se rozpustilo.
Přidejte gnocchi, promíchejte, aby se obalily, a ujistěte se, že jsou v jedné vrstvě, aby se rovnoměrně uvařily. Pánev přikryjte (pokud nemáte pokličku, použijte fólii) a vařte asi o 2 minuty déle, než je uvedeno na obalu (protože je nebudete vařit, může to trvat o něco déle). Moje se obvykle vaří celkem asi 4-5 minut.
Vmíchejte parmazán, špenát a smetanu. V případě potřeby přidejte další zeleninový vývar. Špenát se teplem rozvaří. Ihned podávejte s dalším parmazánem a/nebo čerstvou bazalkou podle potřeby.