Mrkvový dort

mrkvový dort

Díky své vynikající kořeněné chuti, mimořádně vláčnému těstu a sametově tvarohové polevě je to opravdu nejlepší mrkvový dort. Pro prohloubení chuti použijte hnědý cukr a opražené pekanové ořechy.

Já tomu neříkám mrkvový dort. Já mu říkám „narozeninový dort“. Je to moje jediná volba v můj velký den. Ale samozřejmě také několikrát během roku, protože jíst tak něco dobrého jen jednou za rok by byl hřích.

Jak tento mrkvový dort chutná?

Je velmi vláčný a plný opečených pekanových ořechů. Většinu jeho chuti tvoří hnědý cukr, skořice, zázvor, muškátový oříšek a mrkev. Zázvor dodává mrkvi ten správný šmrnc. Koláč je hutný, ale každá vidlička chutná mimořádně jemně a svěže. Pokud ho připravíte dopředu, jeho chuť se zintenzivní a tvarohová poleva pronikne do vrstev a vytvoří ještě jemnější sousto.

Pokud tedy hledáte dort, který si můžete připravit dopředu a jehož chuť a struktura nebudou narušeny, udělejte si tento! Je to naprostá klasika.

Jak udělat mrkvový dort vláčný

Nesmíte vynechat tyto ingredience:

Hnědý cukr: Setkal jsem se s mnoha recepty na mrkvový dort, které jsou slazeny převážně krystalovým cukrem. To je sice skvělé, ale krystalový cukr toho kromě oslazení pro dort moc neudělá. Hnědý cukr koláč nejen osladí, ale také mu dodá tolik chuti a vlhkosti. Je prostě… nejlepší!

Olej: Koláče potřebují tuk, aby byly měkké a křehké. Při přípravě dortů bez super výrazných chutí, jako jsou vanilkové a bílé dorty, používám jako tuk raději máslo. Máslo jim také dodá chuť. Ale pro dorty, jako je čokoládový a mrkvový dort, které mají chuť z jiných ingrediencí, je podle mě nejlepší volbou olej bez příchutě.

Jablečné pyré: Aby koláč nechutnal příliš vlhce (mokře) a mastně, přidávám do něj trochu jablečného pyré. Můžete použít i drcený ananas! Tyto chutě se krásně snoubí s hnědým cukrem a kořením.

Čerstvě nastrouhaná mrkev: Můj tip č. 1 na mrkvový koláč je nastrouhat si doma celou mrkev. Nepoužívejte balené předem nastrouhané mrkve, protože jsou tvrdé a suché. Na tento recept potřebujete asi 4 velké mrkve. A když je nastrouháte, všimnete si, jak jsou mokré.

Tvarohová poleva

Poleva na mrkvový koláč? Ta je také snadná.

Složení: 1: Potřebujete tvarohový sýr nebo tvaroh, máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Sůl pomáhá vyvážit sladkost.

Suroviny

  • 2 šálky (260 g) nasekaných pekanových ořechů (1 šálek na koláč, 1 šálek na ozdobu. Ořechy nejsou povinné)
  • 1 a 1/2 šálku (300 g) světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
  • 1 šálek (240 ml) rostlinného nebo řepkového oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
  • 4 velká vejce
  • 3/4 šálku (133 g) hladkého neslazeného jablečného pyré
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 šálku (312 g) univerzální mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 šálky (260 g) nastrouhané mrkve (asi 4 velké)

Smetanová poleva

  • 450 g plnotučného tvarohového sýra nebo tvarohu v bloku, změklého na pokojovou teplotu
  • 1/2 šálku (115 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 4 šálky (480 g) moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • špetka soli podle chuti

Postup

Připravte dort: Předehřejte troubu na 150 °C. Plech vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Na plech rozprostřete nasekané pekanové ořechy a 7-8 minut je opékejte. Vyjměte z trouby a nechte 10-15 minut vychladnout.

Zapněte troubu na 180 °C. Vymažte dortové formy (dvě nebo tři), vyložte je pečícím papírem.

Ve velké míse šlehejte hnědý cukr, krystalový cukr, olej, vejce, jablečné pyré a vanilku, dokud se nespojí a nezůstanou hrudky hnědého cukru. V jiné velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Mokré přísady vlijte do suchých a pomocí gumové stěrky nebo dřevěné lžíce zamíchejte dohromady, dokud se nespojí. Přisypte mrkev a 1 hrnek opražených pekanových ořechů. (Zbytek pekanových ořechů je na ozdobu.)

Těsto rovnoměrně nalijte/vylijte lžící do dortových forem. Pokud použijete tři dortové formy, pečte 20-24 minut. Pokud použijete dvě dortové formy, pečte 30-35 minut. Střed bábovky vyzkoušejte párátkem. Koláče nechte zcela vychladnout ve formičkách položených na mřížce. Koláče musí být zcela vychladlé, než se začnou polévat polevou a sestavovat.

Připravte polevu

Vyšlehejte krémový sýr a máslo ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání nebo pěchovadlem na středně vysoké rychlosti do hladka, asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3 minuty, dokud se krém zcela nespojí. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte trochu mléka, pokud je příliš sladká, přidejte špetku soli navíc. Poleva by měla být měkká, ale ne řídká.

Sestavte dort

Nejprve pomocí velkého zubatého nože nebo rovnátka na dorty odřízněte vrchní části dortů, aby vznikla rovná plocha. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjte polevou. Navrch položte 2. vrstvu, další polevu a poté přiklopte 3. vrstvou. Zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích. Ozdobte boky a vrch dortu zbývajícími opraženými pekanovými ořechy. Před krájením nechte dort alespoň 15-20 minut v chladničce. Dort tak při krájení lépe drží tvar.

Zbylý dort s polevou pevně přikryjte a uložte do chladničky na dobu až 5 dní.