Pokud hledáte tip na snadnou, rychlou a chutnou večeři, pak vás určitě stejně jako mě nadchnou tyto kuřecí medailonky. Rozmarýn evokuje Středomoří a česnek a oregano tuto klasickou středomořskou chuť ještě dotvářejí.
Všichni v mé domácnosti toto kuře zhltli, obvykle na jedno posezení. Je opravdu vynikající a přitom tak jednoduché. Kombinace chutí rozmarýnu a česneku je v tomto jídle vždy velkým hitem.
Je to skvělé jídlo, když chcete něco rychlého a snadného, ale zároveň to hezky vypadá. Lze ho snadno upravit pro slavnostnější příležitosti nebo ho jen tak připravit na poslední chvíli.
CO JSOU KUŘECÍ MEDAILONKY
Kuřecí medailonky se dělají z naporcovaných kuřecích prsou. Obvykle mají stejnou velikost a tloušťku cca 2 cm.
Díky své malé velikosti bývají rychle a rovnoměrně upečené. Vyvarujte se však přílišné tepelné úpravě medailonků, protože se mohou rychle vysušit.
SUROVINY
Ingredience potřebné pro tento recept jsou velmi jednoduché. S největší pravděpodobností už máte vše, co potřebujete, přímo ve spíži. Olivový olej, kuřecí prsa, česnekový prášek, čerstvý nasekaný rozmarýn (nebo sušený), sušené oregano, sůl.
Stejně jako většina bylinek je rozmarýn lepší čerstvý. Já ho obvykle sbírám přímo ze zahrady. Naštěstí je to rostlina, která se snadno pěstuje. Místo něj však můžete použít sušený rozmarýn. Jen snižte množství na půl čajové lžičky, protože chuť bude intenzivnější.
Výborné je s křupavým čerstvým chřestem nebo zelenými fazolkami, pokud jsou k dispozici. Můžete také podávat se zeleným salátem a trochou dušené brokolice nebo květáku.
CO K TOMU
Nezapomeňte na teplý křupavý chléb přímo z trouby. Hodí se ale také jakýkoli druh brambor, šťouchaný, pečený nebo smažený, lahodná divoká rýže nebo salát.
Kromě toho se toto úžasné kuře dobře kombinuje s osvěžujícím chardonnay, sauvignon blanc nebo i s jednoduchým červeným stolním vínem.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velká kuřecí prsa
- ½ lžičky česnekového prášku
- 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu nebo ½ lžičky sušeného
- ½ lžičky sušeného oregana
- ⅛ lžička soli.
Příprava
Rozehřejte pánev na středním plameni.
Kuřecí maso nakrájejte na plátky tlusté max. 1,5 až 2 cm.
Nalijte olej na pánev a přidejte kuřecí plátky.
Posypeme polovinou česnekového prášku, rozmarýnem, oreganem a solí. Vařte asi 7-8 minut.
Obraťte kuře na druhou stranu a posypte ho zbylými bylinkami a solí. Vařte dalších 7-8 minut nebo dokud obě strany nezískají zlatavou barvu.