Víte, co znamená léto? ….slunce, pláže, dobrodružství a samozřejmě grilování na zahradě! Bez toho to není to pravé léto, a proto pro vás mám recepty na letní grilování.
Když už mluvíme o zahradních grilovačkách, pokud hledáte nějaké snadné i zdravé recepty na grilování, grilované kuře nebo maso pro větší počet lidí, mám pro vás řešení. Podívejte se na mé oblíbené tři recepty na letní grilování, které můžete vyzkoušet!
Takže je čas rozpálit gril, nalít drinky a pustit hudbu na zahradní BBQ party!
1. Grilované kuře zabalené do slaniny
Recept na grilované kuře obalované ve slanině je plný chuti! Je to jednoduché a chutné. Vyzkoušejte kuře na grilu obalované ve slanině!
Suroviny
- 2-4 kuřecí prsa.
- 2-3 plátky slaniny na jedno kuřecí prso (4-12 kusů)
- ¼ šálku hnědého cukru
- ¼ šálku sójové omáčky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- ½ lžičky mleté skořice
Příprava
Předehřejte venkovní gril.
V malé misce smíchejte hnědý cukr a sójovou omáčku a dobře promíchejte. Přidejte olej a koření a dejte stranou.
Kolem kuřecích prsou omotejte proužky slaniny a dbejte na to, aby se konce při přidávání nového kousku slaniny překrývaly. Odložte stranou. Kuře potřete marinádou pomocí štětce na pečivo nebo grilovacího kartáče a položte na rozpálený venkovní gril.
Umístěte kuře na plynový gril. Pečte, dokud není hotové, jednou ho obraťte a během pečení přidávejte marinádu na zadní stranu kuřete. Opékejte, dokud teploměr zapíchnutý do středu kuřete neukáže 165 stupňů.
Je to výborné s grilovaným chřestem a grilovaným kukuřičným klasem! K dalším oblíbeným rodinným přílohám patří grilované sladké brambory.
2. Grilované žampiony na česnekovém másle
Suroviny
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 4 stroužky česneku, velmi jemně nasekané, rozdělené
- 900 g žampionů nakrájených na poloviny
- 2 lžíce másla
- hojná špetka soli
Příprava
Ve velké míse smíchejte balzamikový ocet, sójovou omáčku a polovinu česneku. Přidejte houby a jemně je promíchejte, aby se obalily v marinádě. Odložte na 30 minut na kuchyňskou linku.
V malém hrnci rozpusťte máslo a přidejte zbylý česnek a špetku soli.
Rošt potřete olejem a předehřejte na střední teplotu. Houby napíchněte na nerezové tyčky.
Grilujte 5 minut z každé strany. Při jejich obracení je nejjednodušší použít dva páry kleští. Grilované houby položte na talíř a pokapejte je česnekovým máslem. Ihned podávejte.
POZNÁMKY
Nejlépe se osvědčily ploché (nikoli kulaté) špízy, aby se houby při obracení na špejli netočily.
3. Grilované špízy
Suroviny
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 3 stroužky česneku mletého
- 1 lžička černého pepře
- Cca 1 kg steaku ze svíčkové nakrájené na 1 cm velké kostky
- 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na centimetrové kousky
- 1 oranžová paprika zbavená semínek a nakrájená na centimetrové kousky
- 1 zelená paprika zbavená semínek a nakrájená na centimetrové kousky
- 1 červená cibule nakrájená na 1 cm velké kousky
- 8 kovových špízů
Příprava
Ve středně velké míse smíchejte olivový olej, sójovou omáčku, česnek a pepř. Do marinády přidejte na kostky nakrájený steak ze svíčkové a promíchejte. Přikryjte plastovou fólií a nechte marinovat 30 minut nebo až 1 hodinu.
Po marinování maso navlékněte na špejle a střídavě s kousky papriky a červené cibule.
Špízy grilujte na středním žáru a často je otáčejte, dokud nejsou všechny strany masa dobře propečené a zelenina měkká. (Asi 12 až 15 minut)