Kuřecí enchiladas

enchiladas

Tak dnes vám představím svůj oblíbený recept na kuřecí enchiladas, je snadný na přípravu a vždy u všech oblíbený.

Pro ty z vás, kteří vůbec neznají kuřecí enchiladas, je to vlastně z dušeného kuřecího masa, zelených papriček, cibule, fazolí a strouhaného sýra. Poté se vše zabalí do moučných nebo kukuřičných tortill, zapečou se a horké se posypou ještě sýrem nebo bylinkami. Musím ale říct, že skutečné kouzlo tohoto receptu spočívá v domácí červené omáčce enchilada, která vše spojuje. Tato červená omáčka enchilada vyžaduje jen pár minut přípravy navíc, ale chuť, kterou těmto enchiladas dodá, je zásadní. Je mnohem lepší než ta z konzervy!

Já jsem velkým fanouškem těchto domácích kuřecích enchiladas, protože se dají snadno připravit dopředu, zbytky se krásně zmrazí (což je důvod, proč obvykle udělám dvojitou dávku, když už jsem v tom), a jsou také skvělým jídlem, které můžete zabalit a přinést přátelům. Tento recept lze také snadno upravit tak, aby byl bezlepkový, nebo ho přizpůsobit vlastním chutím.

HISTORIE ENCHILADAS

Za to, že se enchiladas dostaly do světa, můžeme poděkovat bohaté tradici mexické kuchyně. Historici se domnívají, že počátky enchiladas ve skutečnosti sahají až do aztéckých dob, kdy údajně vznikla tradice stáčení nebo skládání jídla do kukuřičných tortill. (Slovo enchilada je odvozeno od španělského slovesa enchilar, což znamená „ochutit chilli“).

V průběhu staletí a desetiletí se v různých oblastech Mexika, ale i v různých okolních zemích Latinské Ameriky (např. v Kostarice, Hondurasu, Nikaragui a Guatemale) staly tradičními desítky různých druhů enchilady. A samozřejmě se staly velmi oblíbenými i ve Spojených státech, zejména v novomexické kuchyni.

PŘÍSADY

Než se dostaneme k celému níže uvedenému receptu, jak připravit kuřecí enchilady, zde je několik poznámek o ingrediencích, které budete potřebovat k přípravě tohoto snadného receptu.

Kuřecí maso: Pro náplň enchilady obvykle smažím kuřecí prsa bez kůže nakrájené na kostičky. Pokud však chcete ušetřit čas při přípravě, můžete použít předvařené kuřecí maso (například drcené kuřecí maso z rožně nebo zbytky nakrájeného/nakrájeného pečeného kuřecího masa).

Cibule a zelené chilli papričky nakrájené na kostičky: Pro přípravu náplně enchilady se hodí bílá, žlutá nebo červená cibule. Vždycky rád přidávám plechovku nakrájených zelených chilli papriček, které dodají chuti.

Fazole: Vždycky přidávám do náplně plechovku černých fazolí nebo fazolí pinto, aby v nich byly další bílkoviny. Ale dobře se hodí i bílé fazole, čočka nebo cizrna.

Tortilly: Já obvykle používám tortilly moučné (které se častěji používají v tex-mex a americkém stylu enchiladas), protože se mnohem lépe rolují. V tomto receptu se však hodí téměř všechny druhy tortill.

Sýr: Pro tyto enchilady nejčastěji používám sýr Asadero, Pepper Jack nebo směs strouhaného sýra mexického typu. Ale klidně použijte jakýkoli druh strouhaného sýra, který máte nejraději.

Navrch: Pokud jde o enchilady, hlasuji pro to, že čím více posypu, tím lépe! Výborná je jakákoli kombinace nasekaného čerstvého koriandru, nakrájeného avokáda, nakrájené červené cibule (nebo rychle nakládané červené cibule), nakrájených ředkviček, čerstvých nebo nakládaných jalapeños, zakysané smetany nebo mexické smetany a/nebo dalšího sýra!

Omáčka enchilada: V neposlední řadě můžete pro tento recept použít jakýkoli druh omáčky enchilada, ale vřele doporučuji použít mou oblíbenou domácí omáčku enchilada! Její příprava zabere jen pár minut navíc a může se vařit na plotně, zatímco připravujete zbytek enchilady. Vyrábí se z jednoduchých ingrediencí, které už pravděpodobně máte ve spíži (olej, mouka, hrst koření a kuřecí vývar). Ale co je nejdůležitější, je neuvěřitelně lahodná a chutná milionkrát lépe než ta z konzervy koupená v obchodě.

CO PODÁVAT S KUŘECÍMI ENCHILADAMI

Salát: Mexický salát na každý den nebo mexický salát Caesar

Chipsy a dip: Chipsy Tortilla a oblíbená (červená) salsa, Salsa Verde, Guacamole nebo Elote Dip.

Nápoje: Margarita nebo melounovo-limetkový koktejl

Dezert: Sopapillas

Suroviny

  • 2 polévkové lžíce avokádového oleje (nebo olivového oleje)
  • 1 malá bílá cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 1/2 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na malé 1/2palcové kousky
  • plechovka nakrájené zelené chilli papričky
  • mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř
  • 1 plechovka černých fazolí, propláchnutá a okapaná
  • 8 velkých moučných tortill
  • šálky strouhaného sýra mexické směsi
  • 1 dávka červené omáčky enchilada
  • volitelné přílohy: čerstvý koriandr, nakrájená červená cibule, na kostičky nakrájené avokádo, zakysaná smetana a/nebo nadrobený sýr cotija

Příprava

Předehřejte troubu na 180 °C.  Připravte si omáčku enchilada.

Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji 3 minuty smažte.  Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a zelené chilli papričky a ochuťte velkou špetkou soli a pepře.  Směs za občasného míchání smažte 6-8 minut nebo dokud není kuře upečené.  Přidejte fazole a míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.  Odstavte pánev z ohně a dejte stranou.

Na kuchyňskou plochu si připravte tortilly, omáčku enchilada (postup viz níže), kuřecí směs a sýr. Rozložte tortillu a na povrch tortilly rozetřete dvě lžíce omáčky.  Přidejte velkou lžíci kuřecí směsi v řadě uprostřed tortilly a posypte 1/3 šálku sýra. Tortillu srolujte a vložte do vymazané zapékací misky. Poté rovnoměrně rozetřete zbývající omáčku na všechny tortilly a posypte sýrem.

Pečte nezakryté 20 minut, dokud nejsou enchilady propečené a tortilly na povrchu mírně křupavé.  Přeneste zapékací misku na drátěnou mřížku.

Enchilady podávejte ihned, dokud jsou horké. Můžete dozdobit koriandrem, zakysanou smetanou, avokádem či sýrem.

Recept na domácí omáčku enchilada

Suroviny

  • 2 polévkové lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/4 šálku chilli prášku (viz poznámka níže)
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • jemná mořská sůl, podle chuti

Příprava

Uvařte jíšku a koření: V malém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte mouku a za stálého šlehání vařte 1 minutu.  Přidejte chilli, česnekový prášek, kmín a oregano a za stálého šlehání vařte další 1 minutu.

Povařte: Postupně přilévejte vývar a neustále šlehejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.  Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nedosáhne bodu varu.  Poté snižte teplotu na středně nízkou, aby se omáčka udržovala na mírném ohni (omáčka by měla stále lehce bublat), a to asi 10-15 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.

Dochutíme: Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji osolte.  (Já obvykle přidávám 1/2 lžičky jemné mořské soli, ale slanost omáčky se může lišit v závislosti na značce vývaru, který používáte.)

Podávejte: Použijte ihned do svého oblíbeného receptu a vychutnejte si ho!