Recepty s rebarborou – mřížkovaný koláč

recepty s rebarborou

Víte, jak poznáte, že jaro je skutečně tady? Když se v uličkách s potravinami objeví charakteristické růžové stonky rebarbory. Výhodu samozřejmě mají ti, kterým roste doma na zahrádce. Sklízet se může od začátku dubna zhruba do konce června. Využijte krátkou sezónu rebarbory co nejlépe tím, že s ní začnete brzy, zavaříte přebytky a připravíte co nejvíce chutných dezertů – třeba náš rebarborový koláč – a slaných pokrmů s touto jarní zeleninou (ano, je to zelenina, i když se často používá jako ovoce).

Pozor na obsah kyseliny

Někdo rebarboru loupe, někdo ne. Pokud jsou řapíky silné a vlákna tuhá, je ale lepší oloupat. Rebarbora je bohatá na vitamin C, ale s pokročilou dobou sklizně stoupá také obsah kyseliny šťavelové, která může být škodlivá. Její koncentraci lze snížit krátkým blanšírováním.

A co z rebarbory uvařit? Můžete zavařit, udělat džem, použít do různých salátů nebo se skvěle hodí na koláče. Já se tady s vámi podělím o svůj nejoblíbenější rebarborový koláč.

Suroviny

  • 2 a 1/2 šálku univerzální mouky
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek studeného nesoleného másla nakrájeného na kostky
  • 4 až 5 lžic ledově studené vody
  • 7 šálků nakrájené čerstvé rebarbory, nakrájené kousky (asi 750 g)
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 lžíce vanilky
  • 1 vejce
  • 1 lžička hrubého cukru

Příprava

V kuchyňském robotu (nebo ručně v míse) smíchejte mouku se 2 lžičkami cukru a solí. Přidejte máslo. Hněťte, dokud nebude jemně rozdrcené. Při stále běžícím stroji přidávejte po 1 lžíci vody. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří kulička, asi 30 s. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou zabalte do igelitu a dejte na 30 minut vychladit do chladničky.

Náplň: V hrnci smíchejte rebarboru s 1 šálkem cukru a dejte na vysokou teplotu. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední. Vařte za častého míchání, dokud směs velmi nezhoustne a nezredukuje se na 2 a 1/2 šálku, 20 až 35 minut (doba závisí na obsahu vody v rebarboře.) Vmíchejte vanilku a mírně ochlaďte, 5 minut.

Umístěte rošt do spodní třetiny trouby. Předehřejte na 180°C.

V malé misce rozšleháme vejce s 1 lžící vody. Vyjměte jednu část těsta z lednice. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte na kruh o průměru cca 30 cm. Přendejte na koláčovou formu. Těsto přitiskněte na dno a po stranách formy a nechte 1 cm přesah. V případě potřeby těsto ořízněte. Do těsta nalijte rebarborovou směs. Převis potřeme vejcem. Druhou část těsta rozválejte na kruh a nakrájejte na dvanáct proužků.

Skládání pruhů

Šest proužků těsta položíme svisle napříč koláčem. Každý druhý pruh přeložte zpět a poté položte nový pruh vodorovně. Přeložené proužky narovnejte zpět přes koláč. Střídavě pruhy přeložte zpět a nový pruh položte vodorovně nad první pruh. Postup opakujte, dokud není koláč zcela zakrytý. Přesahující těsto přehněte přes mřížkové proužky, aby se uzavřelo, a okraje zmačkejte uvnitř koláče.

Mřížku a převisy potřete vajíčkem. Posypeme hrubým cukrem. Pečeme ve spodní třetině trouby dozlatova, 50 až 60 minut.

Náplň bude pevnější, pokud koláč před podáváním uložíte na 3 hodiny do chladničky.