Cibulové chutney

cibulové chutney

Dejte sbohem přeslazeným a nezdravým chutney. Toto chutney z červené cibule vyžaduje rozumné množství cukru, které nechá vyniknout koření a karamelizované cibuli a vytvoří tak lahodně sladkou, ale zároveň pikantní pomazánku, přílohu nebo dip!

Chutney z karamelizované cibule

Chutney z červené cibule je obzvlášť vynikající, protože se hodí prakticky ke každému kari – nebo se dá jíst jednoduše k chlebu, sýrům nebo přílohám podle vašeho výběru.

Je pikantní a zároveň sladké, trpké a jemné, hodí se v podstatě ke všemu a pozvedne téměř každý pokrm, ke kterému se přidá.

Ocet a olivový olej

Tyto dvě suroviny patří určitě k nejdůležitějším potravinám, které by měla mít každá kuchyně, ale pokud jste náhodou vyprázdnili své lahve těsně předtím, než jste narazili na tento recept, který musíte vyzkoušet, žádný strach.

Na balzamikový ocet postačí stejný objem červeného vinného octa se lžící nebo dvěma javorového sirupu nebo medu a na olivový olej stačí arašídový nebo mandlový olej.

Koření a cukr

Tento recept používá špetku soli a pepře a dvě lžíce tmavě hnědého cukru. Pokud vám nevadí trochu vlhčí chutney, skvělou alternativou tmavého hnědého cukru je agávový sirup, med nebo javorový sirup.

V opačném případě smíchejte dvě polévkové lžíce melasy s hrnkem bílého krystalového cukru, abyste získali bohatou karamelovou chuť podobnou chuti některých tmavých hnědých cukrů.

Bylinky

Ostré, pikantní a jemně sladké chutě bylinek jsou tím, co dělá z karamelizovaného cibulového chutney dokonalou přílohu.

Tento recept vyžaduje červenou cibuli, ale můžete vyzkoušet i bílou nebo žlutou cibulí a pro chilli papričku použijte jalapeňo, kajenský pepř nebo dokonce serrano, pokud chcete opravdu přidat pálivost.

Záměrně je zde použito málo cukru. Některé recepty jsou plné cukru, a to není zrovna ideální. Proto jsme se u toho našeho rozhodli pro vyváženost, aby bylo stejně slané jako sladké. Nízký obsah cukru však není jedinou výhodou.

Červená cibule, která je hlavní ingrediencí, stejně jako ostatní ingredience a koření, které jsou zde přítomny, obsahují antioxidanty a posilují imunitu, a mají tak řadu zdraví prospěšných účinků.

Navíc je tato pikantní pochoutka zcela rostlinná, takže pokud jste vegani, gratulujeme, protože jste právě vyhráli jackpot!

Suroviny

  • 4 červené cibule
  • 2 lžíce tmavého hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička se semínky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ⅓ šálku balzamikového octa
  • 1 špetka soli a pepře podle chuti

Příprava

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a poté přidejte chilli papričku a nakrájenou cibuli.

Vařte na středním plameni asi patnáct minut a pro dosažení nejlepšího výsledku míchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánve nebo nezhnědla.

Přidejte česnek, sůl, cukr a pepř. Míchejte dalších pět minut.

Přilijte ocet a za stálého míchání vařte na prudkém ohni, dokud se všechen ocet neodpaří.

Vypněte sporák a nechte čatní ještě pět minut chladnout při pokojové teplotě.

A je to opravdu tak snadné! Namažte si ho na chleba a vydatně se zakousněte.

Jak uchováváte čatní z červené cibule?

Čatní z červené cibule lze skladovat v pěkné skleněné nádobě a v lednici vydrží dobře několik týdnů.