Brokolicová polévka hebká jako samet je vydatná a nutričně bohatá.
Tento recept na brokolicovou polévku si zamilují i brokolicoví skeptici. U nás doma je brokolicová polévka jednou z nejoblíbenějších polévek, doufám tedy, že si také pochutnáte.
Důležité je polévku nevařit moc dlouho, respektive brokolici nepřevařit, aby si zachovala jsou krásně zelenou barvu. V této podobě si ji určitě zamilují i vaše děti, do kterých tak dostanete porci vitamínů navíc. Brokolicová polévka má prostě samé výhody!
Doba přípravy:
- Příprava ingrediencí: 15 minut
- Doba vaření: 25 minut
- Cekem: 40 minut
Suroviny:
- 3 lžíce másla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 kg brokolice, rozdělené na růžice a s nakrájeným košťálem
- 2 stroužky česneku
- 150 ml smetany na šlehání
- Sůl
Na ozdobení:
- 1 lžíce smetany
- Pepř
Tento recept na brokolicovou polévku je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Polévka je úžasně krémová a skvěle se hodí na chladné podzimní večery. Zkuste ji i vy a přesvědčte se, že je opravdu lahodná!
Postup:
Nejprve si brokolici očistíme, natrháme na menší části a košťály nakrájíme na plátky.
V hrnci poté rozehřejeme máslo, na kterém opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme plátky košťálů a chvilku podusíme, cca 5 minut.
Dále do hrnce přidáme vývar spolu s kousky brokolice a necháme vařit 15. Když je brokolice měkká, dochutíme polévku solí a přidáme smetanu.
Vše spolu vaříme dalších 5 minut, a nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Brokolicová polévka – tip:
Brokolici nevaříme příliš dlouho, jelikož se kratší dobou vaření uchová více živin a vitamínů.
V tuto chvíli máme hotovo a můžeme polévku ozdobit lžící smetany a čerstvě namletým pepřem.
A nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť!