Brokolicová polévka – krémová pochoutka

brokolicová polévka

Brokolicová polévka hebká jako samet je vydatná a nutričně bohatá.

Tento recept na brokolicovou polévku si zamilují i brokolicoví skeptici. U nás doma je brokolicová polévka jednou z nejoblíbenějších polévek, doufám tedy, že si také pochutnáte.

Důležité je polévku nevařit moc dlouho, respektive brokolici nepřevařit, aby si zachovala jsou krásně zelenou barvu. V této podobě si ji určitě zamilují i vaše děti, do kterých tak dostanete porci vitamínů navíc. Brokolicová polévka má prostě samé výhody!

Doba přípravy:

  • Příprava ingrediencí: 15 minut
  • Doba vaření: 25 minut
  • Cekem: 40 minut

Suroviny:

  • 3 lžíce másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 kg brokolice, rozdělené na růžice a s nakrájeným košťálem
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany na šlehání
  • Sůl

Na ozdobení:

  • 1 lžíce smetany
  • Pepř

Tento recept na brokolicovou polévku je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Polévka je úžasně krémová a skvěle se hodí na chladné podzimní večery. Zkuste ji i vy a přesvědčte se, že je opravdu lahodná!

Brokolicová polévka chutná skvěle i podávaná s italskými tyčinkami grissini.

Postup:

Nejprve si brokolici očistíme, natrháme na menší části a košťály nakrájíme na plátky.

V hrnci poté rozehřejeme máslo, na kterém opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme plátky košťálů a chvilku podusíme, cca 5 minut.

Dále do hrnce přidáme vývar spolu s kousky brokolice a necháme vařit 15. Když je brokolice měkká, dochutíme polévku solí a přidáme smetanu.

Vše spolu vaříme dalších 5 minut, a nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Brokolicová polévka – tip:

Brokolici nevaříme příliš dlouho, jelikož se kratší dobou vaření uchová více živin a vitamínů.

V tuto chvíli máme hotovo a můžeme polévku ozdobit lžící smetany a čerstvě namletým pepřem.

A nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť!