Ristretto

ristretto

Ristretto je kávový nápoj, menší než espresso, ale se sladší a intenzivnější chutí! Tato kávová specialita je naprostou lahůdkou, pokud jste milovníkem kávy.

Milujete skvělé espresso? Pak už jste pravděpodobně propadli i kávě ristretto! Jaký je přesný rozdíl mezi ristrettem a espressem? Tady se to dozvíte i jak si ho připravit doma!

Co je to ristretto?

Ristretto se připravuje kratší dobu než standardní dávka (v italštině znamená „omezená“). Používá se při něm stejné množství kávy, ale připravuje se 15 až 20 sekund oproti 25 až 30 sekundám. Díky této kratší době extrakce, kdy proteče méně vody, je chuť ristretta sladší a intenzivnější než u běžného espressa. Objem je tedy jen okolo 20 ml. A i když je chuť intenzivnější, kofeinu obsahuje méně než espresso.

Long shot vs ristretto

Co je opakem ristretta? Long shot neboli Lungo! Lungo znamená italsky „dlouhý“ a používá stejné množství espressa jako normální shot, ale připravuje se 35 až 40 sekund. Díky delší extrakci je chuť o něco méně intenzivní, ale více hořká.

Připravte si ho doma pomocí kávovaru

Milujete intenzivní chuť ristretta? Můžete si ho připravit doma, ale budete potřebovat specifické vybavení – tedy kávovar. Bez něj to nepůjde.

Nejlepší typ kávovaru je podobný tomu, který používají baristé, tedy pákový s mletím kávy. Jsou dražší, ale čerstvě namleté kávě se nic nevyrovná.

Postup:

Namelte kávu: Použijte praženou kávu espresso, asi 9 gramů pro jeden ristretto shot a 18 gramů pro dvojitý shot. Kávu melte, dokud nebude velmi jemně namletá.

Pak záleží, jaký máte kávovar. Důležité ale je, aby voda neprotékala déle než 15 – 20 vteřin. Ristretto tak obsahuje ty první nejsilnější kávové extrakty. Chuť může ovlivnit také výběr šálku. Dobré je šálek nahřát, aby udržel kávu teplou. Malý hrníček s ouškem o objemu max. 90 ml bude ideální.

A je to! Vychutnejte si krásně bohatou a aromatickou kávu ristretto.