Nadýchaný, sladko-kyselý a vůbec ne suchý! Takový je tento citrónový koláč. Plný čerstvé citronové chuti se snadnou citronovou polevou na povrchu.
Příprava vám zabere pouhých 10 minut. Je to jedna z mých nejoblíbenějších odpoledních nebo snídaňových pochoutek a nejen mých. Kdykoli ho připravím, je během několika minut pryč.
Spousta citrónů
Korpus je připraven z čerstvě nastrouhané citrónové kůry a čerstvé citrónové šťávy. Když se koláč vyndá z trouby, polije se domácím citrónovým sirupem, který mu dodá extra citronovou chuť, a po vychladnutí se koláč přelije ještě tou nejlahodnější citronovou polevou.
Tento snadný citrónový koláč není vůbec suchý, je dokonale vlhký a zároveň nadýchaný a vydrží čerstvý několik dní! Dokonalý dezert pro každou příležitost.
Tipy a triky
Nevynechávejte citrónovou kůru, ta mu dodává úžasnou citronovou chuť! Vždy používám bio citrony a své oblíbené struhadlo.
Pro nejlepší chuť použijte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu! Nepoužívejte tu balenou, věřte mi, že čerstvá citrónová šťáva chutná mnohem lépe.
Když budete dělat citrónovou polevu, nepřidávejte příliš mnoho tekutiny. Chcete, aby poleva byla pěkně hustá, ne řídká. Začněte s 1 lžící citrónové šťávy a 1 lžící mléka a podle potřeby přidejte zbývající 1/2 lžíce.
Tento koláč vydrží dobře přikrytý při pokojové teplotě až 4 dny.
Suroviny
Na koláč
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky.
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 PL citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, pokojová teplota
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 velká vejce, pokojová teplota
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 PL citronové šťávy, asi z 1/2 citronu
- 1/2 šálku podmáslí
Na sirup
- 1/4 šálku citronové šťávy, asi 1 citron.
- 3 PL moučkového cukru
Na polevu
- 1 šálek moučkového cukru, prosátý
- 1,5 PL citronové šťávy
- 1 PL mléka
Příprava
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte menší koláčovou formu.
Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, citrónovou kůru a sůl. Odstavte.
V míse stojanového mixéru vybaveného nástavcem (nebo pomocí elektrického mixéru) utřete máslo a cukr při středně vysokých otáčkách, dokud nebudou světlé a nadýchané, asi 4-6 minut.
Při nízkých otáčkách mixéru přidejte jedno po druhém vejce a poté zašlehejte vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí.
Při nízkém výkonu mixéru přidejte asi třetinu moučné směsi a míchejte, dokud se téměř nespojí, poté přidejte polovinu podmáslí a míchejte, dokud se nespojí. Postup opakujte s další třetinou moučné směsi a poté s poslední polovinou podmáslí a nakonec s poslední třetinou mouky. Šlehejte tak dlouho, dokud se směs nespojí.
Těsto vyškrábněte do připravené formy a pečte 45-55 minut, dokud není koláč zlatohnědý a párátko nevyjde čisté.
Koláč nechte v pekáči asi 15 minut vychladnout. Na citrónový sirup smíchejte citrónovou šťávu a moučkový cukr. Opatrně vyklopte formu a přeneste koláč na chladicí mřížku, pak ho ještě teplý potřete sirupem. Koláč nechte zcela vychladnout.
Když je dort vychladlý, smíchejte všechny ingredience na polevu, začněte s 1 lžící citronové šťávy a mlékem a podle potřeby přidejte zbývající citrónovou šťávu. Poleva by měla být hustá a ne řídká. Dort polijeme polevou a před podáváním necháme zaschnout.