Vepřové výpečky

vepřové výpečky

Jak už se dá odhadnout z názvu, vepřové výpečky jsou vepřové maso, které řádně vypečete. Na tomhle receptu není vůbec nic složitého, ba naopak. Jednodušší už to být nemůže. Jen musíte mít trpělivost. Aby byly výpečky řádně vypečené, musíte si na to trochu počkat.

Takže co dále na vepřové výpečky potřebujeme? Už jen cibuli, česnek, pepř a sůl. Víc netřeba, teda vlastně ještě trpělivost a čas. Nejlepší je výpečky v troubě ponechat na pomalé pečení aspoň 2 hodiny a pak ještě necelou hodinu na vyšší teplotu. Samozřejmě pokud spěcháte, můžete zkusit i střední pečení po celou dobu a potom tolik času potřebovat nebudete. Ale nějak to není ono.

A jaké maso?

Na výpečky se tradičně používá vepřový bůček. Musíte se ale připravit, že váš žlučník dostane pořádně zabrat. Ve vypečeném tuku bude maso úplně plavat. O něco lehčí varianta je použít krkovici, to dělám já, přeci jen už nejsem nejmladší a nejsem si jistý, jak by si mé tělo s takovou dávkou mastnoty poradilo.

Suroviny

  • 600 g krkovice bez kosti
  • 6 stroužků česneku
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 1 lžička soli
  • mletý pepř (+ může být trochu drceného kmínu)

Příprava

Maso nakrájejte na kostky cca 4 cm veliké. Oloupejte cibuli a česnek a pokrájejte. Vše dejte do pekáčku, posolte, opepřete a dobře promíchejte.

Pečte po dobu dvou hodin v troubě na 120 stupňů zakryté. Nemusíte podlévat vodou, maso samo pustí šťávu.

Po dvou hodinách zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte asi 45 min odkryté. Během závěrečného pečení několikrát promíchejte. Podávejte s knedlíkem a zelím nebo špenátem a zapíjejte pivem