Toskánské grilované špízy

špízy

K létu patří grilování a ke grilování zase špízy. Já si bez nich BBQ večer neumím představit. Jsou svěží, mají bohatou chuť a dají se připravit prakticky z čehokoli. Od červeného masa, tofu až po křupavou zeleninu.

Uzdu své fantazii také můžete popustit při přípravě marinád a omáček. Můžete kombinovat různá koření a vytvářet si tak své osobité recepty.

Příprava špízů také nezabere mnoho času, krásně to vypadá a ještě lépe chutná. Špízy – to je zkrátka směs různých chutí, které stojí za to připravit pro vaši příští grilovací party.

A teď k receptu

Pro mě jsou úžasné tyto toskánské špízy. Maso je křehké a chuť vás přenese do Středomoří. Nejlepší jsou z vepřové panenky, kterou jste před tím nechali marinovat ve směsi toskánského koření.

Jak grilovat špízy, aby se nespálily?

Před položením na gril potřete kousky olivovým olejem (nebo rostlinným olejem, pokud už maso není marinované v oleji). Protože kostky vepřového masa a zeleninu obracíte, nezapomeňte nechat špízy na grilu z každé strany přibližně stejně dlouho. Důsledné grilování na středním žáru je lepší než na silném žáru.

Při jaké teplotě špízy grilujete?

Kostky vepřové panenky a zeleninu napíchejte na špejle, asi 4-6 kusů na jednu tyč. Připravte gril na přímé grilování na střední teplotu (350-450 stupňů) a nechte ho 10-15 minut rozehřát. Grilovací rošt očistěte kartáčem. Špízy grilujte na přímém středním žáru, jednou nebo dvakrát je otočte.

Suroviny

  • 1 balení čerstvé vepřové panenky Smithfield marinované v pečeném česneku a černém pepři
  • 2 středně velké cukety nakrájené na plátky
  • 2 středně velké žluté dýně nakrájené na plátky
  • 2 červené papriky nakrájené na kousky
  • 1 červená cibule nakrájená na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje

Toskánské koření:

  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Příprava

Vepřovou panenku nakrájejte na centimetrové kostky. Do středně velké mísy přidejte cuketu, žlutou dýni, červenou papriku a červenou cibuli.

Nalijte olivový olej a toskánskou směs koření a promíchejte, dokud se neobalí.

Kostky vepřového masa navlékněte na špejle spolu s cuketou, žlutou dýní, červenou paprikou a cibulí. Grilujte 8-10 minut, dokud není maso hotové podle přání.

Sundejte z grilu a podávejte.