Už jste objevili kouzlo báječného sýra halloumi? Je skvělý na grilování, do salátů, na přípravu vegetariánského hamburgeru a dalších receptů. Nejprve vám prozradím pár zajímavých věcí k přípravě halloumi a pak svůj oblíbený recept na salát.
Stačí pánev
Nejjednodušší způsob přípravy je pouhé osmažení plátků na suché nepřilnavé pánvi. Nepotřebujete žádný olej a smažení na sucho vám pomůže vytvořit krásnou zlatavou kůrku na povrchu sýra, zatímco uvnitř bude měkký a vláčný a připravený k přidání do salátu.
Jak zapéct sýr halloumi
Sýr je skvělý i zapečený – plátky vložte do nádoby odolné vůči troubě a pokapejte olivovým olejem a posypte bylinkami nebo kořením. V troubě vyhřáté na 200°C se peče asi 10-15 minut. Halloumi během pečení nasákne chutě, takže je to snadný způsob, jak jídlo obohatit.
Jak grilovat halloumi
Sýr snese grilování opravdu dobře. Nejlepší je potřít ho zvenku olejem a rychle opéct na přímém žáru, aby se nepřichytilo k mřížkám. Před grilováním zkuste přidat trochu koření, abyste získali výraznější chuť.
Suroviny
- 200 g mraženého hrášku
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 6 plátků tenké proužkované slaniny
- 1 blok halloumi nakrájený na 6 krátkých plátků
- 50 g hráškových výhonků
Příprava
Hrášek vložte do cedníku a zalijte konvicí s vroucí vodou. Dobře ho slijte.
Hořčici a ocet dejte do misky a rozšlehejte, poté zašlehejte olej a okořeňte. Přidejte hrášek a jarní cibulku a promíchejte.
Plátky slaniny položte na prkénko a hřbetem nože je podélně naškrábejte, aby se protáhly a byly tenčí. Každý plátek halloumi zabalte do proužku slaniny.
Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a osmažte na ní zabalené halloumi, dokud nebude opravdu zlatavé a křupavé.
Vhoďte do ní hráškové výhonky a podávejte s halloumi.