A opět tu máme rybu. Tentokrát jsem pro vás připravil velmi jednoduchý recept, ve kterém hlavní roli hraje sumeček africký. Je to skvělá ryba, ze které ale rybinu necítíte a její jemné maso se doslova rozplývá na jazyku. Má také málo kostí, což je u ryb vždy výhoda. Proto je také i u nás stále populárnější.
Jak už je ostatně i v názvu, sumeček africký pochází z Afriky. Vyskytuje se ale i v jihovýchodní Asii, Izraeli nebo Turecku. V různých zemích byl ale vysazen za účelem chovu – například i u nás.
Ryby jsou zdraví prospěšné, to opakuji stále dokola. Kvalitní bílkoviny, omega 3 mastné kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Má jemné narůžovělé maso.
Vyplatí se vždy připravovat rybu čerstvou, ne mraženou.
A co k tomu? Skvělé jsou zeleninové saláty, bramborová kaše, batátové pyré nebo pečená zelenina.
Suroviny
- 2 filety ze sumečka afrického
- česnek
- máslo
- sůl, pepř
- koření: čerstvé oregano, čerstvá petrželka, čerstvá saturejka (podle libosti)
Příprava
Pánev rozpalte, dejte máslo a rozpůlený česnek (ten dodá aroma)
Filety osolte, opepřete, orestujte na másle asi 5 minut z každé strany. Česnek vám bude po pánvi klouzat a ryba od něj natáhne aroma.
Nerestujte déle, ať se ryba nevysuší.
Posypte čerstvým kořením.
Servírujte na salátu nebo s bramborovým či batátovým pyré nebo grilovanou brokolicí či chřestem