Sumeček africký na másle

sumeček africký

A opět tu máme rybu. Tentokrát jsem pro vás připravil velmi jednoduchý recept, ve kterém hlavní roli hraje sumeček africký. Je to skvělá ryba, ze které ale rybinu necítíte a její jemné maso se doslova rozplývá na jazyku. Má také málo kostí, což je u ryb vždy výhoda. Proto je také i u nás stále populárnější.

Jak už je ostatně i v názvu, sumeček africký pochází z Afriky. Vyskytuje se ale i v jihovýchodní Asii, Izraeli nebo Turecku. V různých zemích byl ale vysazen za účelem chovu – například i u nás.

Ryby jsou zdraví prospěšné, to opakuji stále dokola. Kvalitní bílkoviny, omega 3 mastné kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Má jemné narůžovělé maso.

Vyplatí se vždy připravovat rybu čerstvou, ne mraženou.

A co k tomu? Skvělé jsou zeleninové saláty, bramborová kaše, batátové pyré nebo pečená zelenina.

Suroviny

  • 2 filety ze sumečka afrického
  • česnek
  • máslo
  • sůl, pepř
  • koření: čerstvé oregano, čerstvá petrželka, čerstvá saturejka (podle libosti)

Příprava

Pánev rozpalte, dejte máslo a rozpůlený česnek (ten dodá aroma)

Filety osolte, opepřete, orestujte na másle asi 5 minut z každé strany. Česnek vám bude po pánvi klouzat a ryba od něj natáhne aroma.

Nerestujte déle, ať se ryba nevysuší.

Posypte čerstvým kořením.

Servírujte na salátu nebo s bramborovým či batátovým pyré nebo grilovanou brokolicí či chřestem