Chcete být mistři podzimních pochoutek a překvapit všechny neobvyklou slaďárnou? Mám pro vás podzimní recept na skvělé citronové muffiny.
Kdo z vás miluje citrony? Což takhle si je dát s nějakou dobrou polevou?
Jen při pomyšlení na ně se mi zbíhají sliny. Čerstvě vytažené z trouby. Radostí mi z nich buší srdce.
V jednoduchosti je krása
Jejich příprava je poměrně jednoduchá, a proto není vůbec čeho se bát! Nejlepší na nich je, že nemusíte řešit v jakou denní dobu si je dáte. Citronové muffiny jsou totiž vhodnou pochoutkou jak pro snídani, tak pro pozdní snídani a pro milovníky třeba i jako celodenní svačinu! Muffinů není nikdy dost☺. Výhodou je i to, že jsou téměř pro každého. Pokud vám vaše dieta muffinky zrovna nedovoluje, nezoufejte. Muffiny z drobenky jsou vždycky přijatelné! 🙂
Chuť a struktura
Jistě vás napadne, jak takové citronové muffiny mohou chutnat a jaká je jejich struktura či konzistence. Pokud budete postupovat podle mého receptu, citronové muffiny by měli být nadýchané, vlhké a s koláčovou strukturou. V rámci muffinů si můžete určitě vybavit muffin, který vám při žvýkání bude připomínat jakousi chlebovou strukturu, docela sytou. Tento recept je však vzhledem k mé oblibě ovocných koláčových muffinů opravdu více koláčový, nežli „chlebový“. 🙂 Abych takové struktury dosáhl, používám více vajec, tuku a jogurtu, díky čemuž jsou pak muffiny vlhké, lehké a pikantní. Pokud vás jogurt neoslovuje, jako alternativu lze použít zakysanou smetanu.
Jak muffiny připravit?
Víte, co to znamená příprava muffinů metodou muffinů? Zní to moc zamotaně, že? Já to taky nevěděl. Nicméně netřeba hledat velké složitosti. Většina z vás by si pravděpodobně představila přípravu muffinů pomocí mixéru. To se ale přesně u metody muffinů nedělá. U této metody se suché ingredience míchají v jedné míse, tekutiny ve druhé. Poté tyhle dvě mísy dáte dohromady. Ha! A teď už víte, co to ta metoda muffinů je, že je naprosto jednoduchá, a že s tím můžete machrovat na své známe.
Pokud chceme přidat do krásy a chutnosti muffinů, připravil jsem si pro vás jednoduchou lepkavou citronovou polevu. Smíchejte dohromady trochu citronové šťávy, moučkový cukr. To je vše. Pak už jen muffiny pokapejte polevou, která by jim měla vytvořit jakousi citronovo-cukrovou kůrku. Zda ale polevu přidáte, či ne, to je zcela na vás. Povinná určitě není.
Když vám život dá do rukou citrony, udělejte muffiny!
Celková doba přípravy:
40 minut
Suroviny
Na mufiiny
- 1 ¾ hrnku (250g) hladké mouky
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 2/3 šálku (135g) krystalového cukru
- 2 velká vejce
- ¾ šálku jogurtu
- 6 polévkových lžic (85 gramů) rozpuštěného másla
- Kůra a šťáva z jednoho citronu (z mého byla asi 1 polévková lžíce kůry a ¼ šálku šťávy
- ½ vanilkového extraktu (podle chuti, není povinné)
Na citronovou polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2-3 lžíce citronové šťávy
Příprava
Nejprve si předehřejte troubu na 22O stupňů, poté vymalujte muffinový košíček máslem, nebo případně vytvořte jakési pomyslné lajny a potřete jimi pečící papír.
Do velké mísy prosejte dohromady mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dovnitř vmíchejte cukr a citronovou kůru.
Míchání se nesmí přehánět
Ve střední misce pak vyšlehejte vejce s jogurtem (či zakysanou smetanou), rozpuštěným máslem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem. Poté suché ingredience společně s mokrými přísadami smíchejte dohromady za pomocí dřevěné lžíce, dokud se nespojí. Pamatujte, že MÍCHÁNÍ INGREDIENCÍ BYSTE NEMĚLI PŘEHÁNĚT.
Jakmile těsto nabude hustosti, rovnoměrně ho rozdělte do košíčků na muffiny (téměř až na vrch). Pečte zhruba tři minuty, poté snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pečte dalších 12-17 minut. Připravenost poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu muffinu. Pokud špejle vyleze čistá, vaše muffiny jsou připravené!
Nechte muffiny 10 minut vychladnout. Tadá!
A jak připravit citronovou polevu?
V malé misce prosejte moučkový cukr. K tomu pak přidejte citronovou šťávu, dokud nedosáhnete sypké konzistence.
Jakmile jsou muffiny vychladlé, přelijte je polevou.
Servírování
Jak už to tak bývá, čím více je něco čerstvé, tím více je to chutné. Jinak to není ani u muffinů. Nejlepší jsou zkrátka v den přípravy. Eventuálně je ale lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici okolo 3 dnů nebo je lze zmrazit až na 2 měsíce.
Přeji hodně štěstí k vašemu pečení a zmuffinování se!