Tento vynikající, snadno připravitelný jablečný koláč si naprosto zamilujete. Má totiž vločkovou máslovou kůrku a jemnou jablečnou náplň, která je dokonale sladká a plná chuti. Recept je skvěle použitelný na svátky, ale mimo to je ideální pro celý rok!
Recept na jablečný koláč, který zde pro vás mám je ikonický americký dezert a když se správně připraví, je to neuvěřitelná pochoutka. Křehká jablka plná chuti jsou dokonalým kontrastem ke křupavé máslové kůrce. Namísto toho, abychom přidávali spousty mouky nebo kukuřičného škrobu, jsem zvolil jinou cestu. K zahuštění náplně jsem šťávu svařil do jablečného karamelu, který následně drží všechny kousky jablek pohromadě a věřte nebo ne, umocní chuť celého koláče.
Jaká jablka jsou na jablečný koláč nejlepší?
Existují jablka, které nevypadají úplně skvěle, ale mohou být skvělé právě na použití do jablečného koláče. Některá jablka jsou dokonce nejlepší k jídlu jako syrová. Jiná jsou zase nejlepší pro vaření na plotně po celé hodiny, což vám pak poskytne tu nejlahodnější jablečnou omáčku. Nechci tímto samozřejmě útočit na jakoukoli odrůdu jablek☺. Jsem pro všechna jablka. Zde jsou má nejoblíbenější na koláč, která si zachovají svou celistvost při hodinovém pečení:
Granny Smith: Tato odrůda je neuvěřitelně kyselá, takže ji určitě používejte s ohledem na tuto vlastnost. Většinou je skvělé Granny Smith kombinovat se sladším, jemnějším jablkem.
Golden Delicious: Lidé někdy nenávidí tyto jablka pocházející z USA, protože jsou tak trochu základní a nejrozšířenější odrůdou na světě. Pokud ale v obchodě, kde jablka kupujete, nemáte nic jiného, dejte je dohromady s jablky Granny Smith.
Pink Lady: Pokud hledáte jablko, který má skvěle vyvážený poměr sladké a trpké chutí, nehledejte dál. Pink lady to umí skvěle.
Breaburn: Velmi křehké jablko s tóny koření, hrušky a muškátového oříšku. Jejich sladko kyselá chuť je znovu dobře vyvážená.
Pro tento jablečný koláč budou nejlepší jablka s vyváženou kyselostí a sladkostí. Skvělou volbou tak budou budou všechna z jablek, která jsem výše vepsal. Zvolte ale podle vašeho gusta a podle toho, co máte rádi☺.
Důkladný výběr jablek je součástí úspěchu výborného jablečného koláče!
Doba přípravy
1 h 30 min
Suroviny
Pro náplň:
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1,35 kg jablek
- 2/3 šálku cukru + další na posypání koláče
- 1/4 šálku nesoleného másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na koláčovou krustu:
- 2 šálky nesoleného másla (velmi studené) 452g
- 5 šálků hladké mouky (600g)
- 1/2 šálku cukru (100g)
- 1 lžička kosher soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/3 šálku ledové vody
Pro shromáždění:
- 1 vejce
- 1 lžíce smetany
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
Příprava
Začněte tím, že smícháte dohromady, nejlépe v kuchyňském robotu, mouku, cukr a sůl. Před přidáním másla několikrát pulzujte či pořádně promíchejte. Vychladlé máslo pak nakrájejte na kousky o velikosti lžíce a přidejte ho do moučné směsi. Několikrát znovu promíchejte, dokud se máslo nerozdělí na hrudku o velikosti hrášku. Během pulzování/míchání či jakoukoliv technikou se již rozhodnete vydat dále přilijte ledovou vodu a citronovou šťávu. Pokud se vám podaří těsto stlačit do takové hrudky, která zůstane pohromadě, je hotovo. Pokud ne, přidejte ještě jednu lžíci ledové vody.
Poté, co za sebou máme první krok, přeneseme smíchané těsto na podložku či jakoukoliv pomoučněnou plochu. 2-3 x těsto následně prohněteme, aby se trochu spojilo. Dále se pokusíme těsto zploštit takovým způsobem, aby nám připomínalo zhruba jeden centimetr silný kotouč. Těsto překryjete plastovou fólií nebo sáčkem se zipem a dáte ho na asi 30–60 minut chladit do lednice.
Jablka a zase jablka
Oloupejte jablka a odřízněte dužinu od jádřince. Každý kus pak nakrájejte buď to na kostky nebo na plátky o velikosti maximálně půl palce. Kousky pak přendejte do velké mísy, zalijte je čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a cukrem a promíchejte.
Rozpusťte máslo na velké pánvi na středním plameni. Poté přidejte jablečnou směs a vařte, dokud jablka trochu nezměknou. Zatímco jablka budou měknout, můžete do nich vmíchat kukuřičný škrob.
Směs následně přelijte do cedníku nad mísu, aby se oddělila šťáva. Šťávu pak vlijte zpět do pánve a změklá jablka vložte do mísy.
Šťáva na pánvi se vám pak bude pěkně vařit. Vařte ji dokud nezhoustne a nezačně bublat. Vznikne vám lahodný karamel se spoustou jablečné a citronové chuti.
Hustou šťávu nalijte zpět na jablka. Posypte skořicí, muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Mísu pak na chvilku odstavte, aby vychladla, mezitím co budete připravovat krustu.
Mřížkový koláč
Vychladlou koláčovou placku rozválejte na dva kotouče silné asi 1,5 cm. Jeden z nich vložte do koláčové misky a nechte si zhruba půl centimetru přesah. Druhý plát nakrájejte na proužky, jak je vidíte například na úvodní fotce receptu. Jejich tloušťka je zcela na vás, ale já mám nejraději když jsou silné zhruba 2,5 cm. Do koláčové formy přidejte jablečnou náplň a uhlaďte vrchní část. Jakékoli rýhy mohou vést k tomu, že se vaše těsto nahoře prohne.
Teďka, jak vytvořit mřížkový vršek? Vytvoříte jej tak, že na koláč položíte jednu sadu proužků a každý druhý proužek přeložíte. Pruh těsta umístěte kolmo k ostatním těsně vedle místa, kde jste přeložili ostatní. Pruhy teď přeložte dolů a postup opakujte se střídajícími se pruhu, dokud mřížka nebude hotová. Pruhy na konci zastřihněte a přeložte pod spodní vrstvu koláčového těsta. Přitiskněte je k sobě, aby se vrstvy spojily.
Mřížku důkladně potřete vajíčkem a buďte opatrní, abyste ji neponičili. Vejce se na vzhledu koláče velmi projeví a dodá mu zlatavý lesk. Posypte cukrem a pečte při teplotě 180 stupňů 45-50 minut. Koláč byste vždy měli chránit dlouhým plátem alobalu přeloženým na půl. Díky tomu by měl zůstat okraj koláče pěkně zlatavý a střed koláče se bude pěkně péct na místo připálení.
Servírování
Co se týká servírování, mám pro vás pouze jeden malý tip. Nechte koláč pěkně vychladnout a nejezte ho hned poté, co ho vyndáte z trouby. Prostě si dejte na chvilku voraz a skočte si třeba na zmrzlinu, protože koláč bez zmrzliny je zločin.
Přeji vám dobrou chuť!