Ryb v jídelníčku není nikdy dost. Jsou lehké, chutné a zdravé. Takže tady u mě najdete vždy plno skvělých receptů na ryby. Dnes to bude Wolffish, neboli mořský vlk, neboli také mořčák evropský. Je to dravá ryba, která může dorůstat až 100 cm.
I když se tahle ryba připravuje trochu déle než jiné, stále je to velmi snadný a rychlý recept. Chuť mu dodá také česneková majonéza s citronem. Rybu si můžete vychutnat s lehkým zeleninovým salátem, bramborovým salátem, bagetkou nebo divokou rýží.
Mořský vlk je také dobrý v tom, že má málo kostí i kalorií. Obsahuje ale množství proteinů, selenu, vitaminu B6, hořčíku a fosforu. Kromě tohoto receptu je také výborný dušený v troubě ve vývaru s trochou bílého vína.
Suroviny
- 400 g filé z mořského vlka
Marináda
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 stroužek česneku
Majonéza
- 5 stroužků česneku
- 3/4 šálku majonézy
Zálivka
- 3 lžíce medu
- 1/2 šalotky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 3 lžíce citronové šťávy
Příprava
Zálivku připravíme tak, že šalotku nakrájíme nadrobno a dobře promícháme s citronovou šťávou, medem, olivovým olejem a solí. Odstavte.
Chcete-li připravit majonézu z pečeného česneku, pečte česnek při teplotě 180°C po dobu 15 minut a poté jej nechte vychladnout. Dobře ho rozmačkejte a smíchejte s majonézou v misce. Odstavte.
V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte česnek, fenyklová semínka a olej. Přeneste do mělké misky nebo plastového sáčku. Do směsi vložte filety a nechte je marinovat alespoň 10 minut.
Rozehřejte pánev na střední teplotu a rozpusťte v ní máslo.
Vyjměte rybu z marinády a pokapejte ji ještě trochou olivového oleje. Opékejte filety 8-10 minut z každé strany – dokud nejsou propečené, ale ne suché.
Na závěr je pokapejte majonézou a citronovou zálivkou a podávejte je tak, jak jsou, nebo se zeleninou či rýží.