Sendvič s mortadelou

mortadela

Sendvič s mortadelou je jedna z nejbáječnějších věcí, které jsem kdy jedl! Tento sendvič s jednoduchými ingrediencemi, jako je křupavá mortadela smažená na pánvi, tavený sýr, majonéza, hořčice a teplá opečená houska, je jednoduchý, ale božský.

Co budete potřebovat

Mortadela je rozhodně hlavní ingrediencí tohoto sendviče.

Sýr – já využívám Provolone.

Houska – můžete využít jakýkoliv druh bagety či jiného pečiva

Majonéza –  kupovaná, anebo zkuste domácí.

Hořčice – dijonská i obyčejná se hodí!

Co je Mortadela

Mortadela je druh vepřového měkkého salámu, který má své kořeny ve městě Bologna. O významu a původu názvu se vedou spory, někteří se však domnívají, že je odvozen od římského slova mortarium, což znamená „moždíř“ (což odráží starý nástroj používaný k mletí zpracovávaného masa).

Standardní kousek masa mortadela se vyrábí z mleté vepřové plece, kostky 15 procent tuku, neochucených pistáciových oříšků a ochucujících přísad, jako jsou černý pepř a plody myrty. Tradiční způsob přípravy tohoto salámu je ve vodní lázni. Poté je zvykem ji ponořit do studené vody, aby se přestala dále vařit, jakmile dosáhne ideální vnitřní teploty 158 °C.

Suroviny na jeden sendvič

  • 250 g mortadely nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce neutrálního oleje
  • sýr Provolone nebo americký plátkový sýr – 3 plátky
  • obyčejná houska kaiser nebo bageta
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice

Příprava

Rozpalte pánev na vysokou teplotu.

Zatímco se rozehřívá, opatrně rozdělte mortadelu na 3 hromádky – každý kousek přiložte na sebe a dejte pozor, aby mezi plátky zůstaly vzduchové kapsy.

Jakmile máte hromádky mortadely připravené a varná plocha je velmi rozpálená, rychle přidejte olej a položte na něj hromádky masa.

Nechte maso zhruba minutu zhnědnout a zkaramelizovat, pak každou hromádku otočte a přidejte na ni plátek sýra. Jakmile je spodní vrstva masa křupavá, naskládejte na sebe hromádky masa a sýra.

Přepůlte housku a opečte na stejné pánvi – pohybujte s ní, aby nasákla přebytečný olej.

Jakmile jsou housky teplé a opečené, sundejte je z ohně. Spodní housku potřete majonézou a na ni položte hromádku masa a sýra. Horní polovinu housky potřete hořčicí a sendvič uzavřete.

Rozkrojte ho uprostřed a ihned podávejte.