Sendvič s mortadelou je jedna z nejbáječnějších věcí, které jsem kdy jedl! Tento sendvič s jednoduchými ingrediencemi, jako je křupavá mortadela smažená na pánvi, tavený sýr, majonéza, hořčice a teplá opečená houska, je jednoduchý, ale božský.
Co budete potřebovat
Mortadela je rozhodně hlavní ingrediencí tohoto sendviče.
Sýr – já využívám Provolone.
Houska – můžete využít jakýkoliv druh bagety či jiného pečiva
Majonéza – kupovaná, anebo zkuste domácí.
Hořčice – dijonská i obyčejná se hodí!
Co je Mortadela
Mortadela je druh vepřového měkkého salámu, který má své kořeny ve městě Bologna. O významu a původu názvu se vedou spory, někteří se však domnívají, že je odvozen od římského slova mortarium, což znamená „moždíř“ (což odráží starý nástroj používaný k mletí zpracovávaného masa).
Standardní kousek masa mortadela se vyrábí z mleté vepřové plece, kostky 15 procent tuku, neochucených pistáciových oříšků a ochucujících přísad, jako jsou černý pepř a plody myrty. Tradiční způsob přípravy tohoto salámu je ve vodní lázni. Poté je zvykem ji ponořit do studené vody, aby se přestala dále vařit, jakmile dosáhne ideální vnitřní teploty 158 °C.
Suroviny na jeden sendvič
- 250 g mortadely nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce neutrálního oleje
- sýr Provolone nebo americký plátkový sýr – 3 plátky
- obyčejná houska kaiser nebo bageta
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
Příprava
Rozpalte pánev na vysokou teplotu.
Zatímco se rozehřívá, opatrně rozdělte mortadelu na 3 hromádky – každý kousek přiložte na sebe a dejte pozor, aby mezi plátky zůstaly vzduchové kapsy.
Jakmile máte hromádky mortadely připravené a varná plocha je velmi rozpálená, rychle přidejte olej a položte na něj hromádky masa.
Nechte maso zhruba minutu zhnědnout a zkaramelizovat, pak každou hromádku otočte a přidejte na ni plátek sýra. Jakmile je spodní vrstva masa křupavá, naskládejte na sebe hromádky masa a sýra.
Přepůlte housku a opečte na stejné pánvi – pohybujte s ní, aby nasákla přebytečný olej.
Jakmile jsou housky teplé a opečené, sundejte je z ohně. Spodní housku potřete majonézou a na ni položte hromádku masa a sýra. Horní polovinu housky potřete hořčicí a sendvič uzavřete.
Rozkrojte ho uprostřed a ihned podávejte.