Sázené vejce s avokádem

sázené vejce

Co je sázené vejce? Někdo říká volské oko. Má různé názvy a také různé druhy příprav. Můžete jednoduše vejce rozklepnout na pánev, nebo zkusit dát do mikrovlnné trouby nebo klasické trouby. Sázené vejce je hotové, pokud je zespodu bílek křupavý, ale žloutek zůstává uvnitř tekutý. Někomu ale představa syrového vejce nedělá dobře, takže smaží z obou stran, nebo pod pokličkou. Je to na vás.

Můžete jej sníst jen tak, třeba s chlebem, výborně se ale také hodí k různým salátům nebo i do dalších pokrmů. Zkuste například sázené vejce s avokádem, to je opravdová lahůdka.

Vejce jsou skvělou surovinou, obsahují spoustu bílkovin a dá se z nich vymyslet spousty pokrmů.

Suroviny

  • 1 ks zralého avokáda
  • 2 vejce
  • máslo
  • čerstvý koriandr
  • chilli (nemusí být)

Příprava

Na pánvi rozehřejte kousek másla.

Vyloupněte pecku z avokáda a rozkrájejte na plátky.

Polovinu plátků rozložte na pánev a vyklepněte obě vejce. Navrch rozložte zbylé plátky avokáda. Přidejte sůl a pepř, případně chilli.

Smažte, až bude bílek tuhý.

Posypte čerstvým koriandrem.