Také milujete medovník? To lahodné spojení medu, ořechů a krému? Už teď se mi sbíhají sliny, a to jsem teprve na začátku toho, co vše vám chci o medovníku napsat. Tahle tradiční pochoutka původem pravděpodobně z Arménie či Gruzie má už i u nás své pevné místo. Najdete ho v každé cukrárně i supermarketu. Nejlepší je ovšem samozřejmě ten, který si upečete sami doma.
Já mám pro vás teď jeden tip. Z upečeného těsta neuděláme klasický medovník, ale koule! Takové medovníkové jednohubky, které se vám budou rozplývat na jazyku. Někdo je připravuje také na Vánoce jako cukroví. Radost udělají vám i hostům ale i během roku. Třeba na oslavy jsou úplně ideální.
Suroviny
- 500 g hladká mouka
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 200 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 2 lžičky jedlé sody
Krém
- 250 g másla
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (karamelové)
Příprava
V míse smíchejte rozpuštěné máslo s medem, vejcem a cukrem. Až se vše spojí v tekutou směs, prosyjte mouku s jedlou sodou. Uhněte těsto a rozválejte na plech, pak pečte cca 10 – 15 minut na 180 stupňů. Nechte vychladnout.
Příprava krému je velmi snadná. Jen vyšlehejte kondenzované mléko se změklým máslem.
Vychladlé těsto pak rozdrobte, nastrouhejte nebo rozmixujte. Zkrátka abyste získali malé drobečky. Trochu si nechte zvlášť na pozdější obalování. Zbytek přidejte ke krému, smíchejte, aby se vše spojilo, a nechte v lednici přikryté fólií asi 2 hodiny.
Pak z těsta vytvarujte kuličky, které obalte ve zbylé směsi nebo můžete obalit i v mletých ořechách. Hotovo.
Kuličky dejte zpět do chladu.