Lívance jsou moje dětství. Vždycky když jsme přijeli k babičce, tak nám je usmažila druhý den k snídani. Kolikrát jsem se u babičky díval, jak těsto pěkně kyne a těšil se, až babička začne smažit.
Na klasické kynuté lívance nedám dopustit. No ale…někdy zkrátka nemám tolik času, abych mohl čekat, až lívance vykynou. Nebo jsou nedočkaví ti, pro které je dělám. Takže tady je rychlejší varianta – lívance bez kynutí.
Aby byly lívance nadýchané, musíte místo droždí použít kypřící prášek. Pokud chcete extra nadýchanou variantu, vyšlehejte bílky. Pokud ale spěcháte, tak i s celými vejci jsou lívance vynikající.
Lívance můžete dochutit marmeládou, nejlépe domácí. K tomu se výborně hodí zakysaná smetana, tvaroh či šlehačka. Navrch také můžete použít ovoce a zaprášit moučkovým cukrem. Obalit je také můžete ve skořicovém cukru. Možností je spousty.
Suroviny
- 2 ks vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- hrnek mléka (lze nahradit na půl s jogurtem)
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 lžíce másla
- olej na smažení
- kypřící prášek do pečiva
Příprava
Smíchejte sypké suroviny – mouku, prášek, sůl, cukr. Pak přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a mléko. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků, které jste předtím vyšlehali.
Pět minut necháme těsto odpočinout. Zatím rozehřejeme olej na lívanečníku nebo pánvi. Dáme vždy lžíci těsta a tvarujeme na pánvi lívance.
Usmažíme po obou stranách dozlatova.
Potřeme marmeládou a na to dáme kopeček zakysané smetany či šlehačky. Nebo obalíme ve skořicovém cukru. Někdo má rád také polité javorovým sirupem. Výborné je také s ovocem poprášeným moučkovým cukrem.