Lanýžové máslo si můžete snadno vyrobit u vás doma, a vyjde vás to na méně, než kdybyste ho kupovali v obchodě. Máslo z černého lanýže má zemitou a ořechovou chuť, a dokáže proměnit vaše jídlo v nevšední kulinářský zážitek.
Lanýž je druh houby, která roste pod zemí. Není tak početná a nedá se nalézt tak snadno, jako nám známé hřiby. K jeho nalezení se často používají cvičení psi.
Čerstvé černé lanýže si dnes můžete objednat přes internet a nechat si je doručit domů. Lanýž je drahá houba, ale k výrobě másla vám postačí malý kousek, takže nemusíte moc utratit, abyste si mohli máslo připravit sami doma.
Na jeho přípravu budete potřebovat 2 ingredience a jednu dle vašeho uvážení.
Suroviny
- dva malé černé lanýže, každý o váze asi 7 gramů
- šálek osoleného másla o pokojové teplotě
- dle vašeho uvážení můžete přidat i olej z černého lanýže (není nutné)
Příprava
Rozemelte lanýže
Smíchejte mleté lanýže s máslem a důkladně je promíchejte vidličkou. Pokud použijete lanýžový olej, vmíchejte ho také – díky tomu bude lanýžové máslo lépe roztíratelné.
Máslo položte na voskový papír, srolujte do ruličky a konce stočte, aby se rulička utěsnila.
Dejte na 1 až 2 hodiny do ledničky a hotovo
Máslo můžete uchovávat v ledničce. Pokud chcete, aby vám déle vydrželo, dejte ho do mrazáku.
Na co máslo použít?
Lanýžové máslo můžete použít ke steaku, kuřeti, těstovinám, nebo přílohám. Zde je několik tipů:
- Na horký steak si dejte hromádku černého lanýžového másla
- Přidejte lžičku másla na dušenou zeleninu.
- Přimíchejte do rizota nebo bramborové kaše
Dobrou chuť!