Lanýžové máslo

lanýžové máslo

Lanýžové máslo si můžete snadno vyrobit u vás doma, a vyjde vás to na méně, než kdybyste ho kupovali v obchodě. Máslo z černého lanýže má zemitou a ořechovou chuť, a dokáže proměnit vaše jídlo v nevšední kulinářský zážitek.

Lanýž je druh houby, která roste pod zemí. Není tak početná a nedá se nalézt tak snadno, jako nám známé hřiby. K jeho nalezení se často používají cvičení psi.

Čerstvé černé lanýže si dnes můžete objednat přes internet a nechat si je doručit domů. Lanýž je drahá houba, ale k výrobě másla vám postačí malý kousek, takže nemusíte moc utratit, abyste si mohli máslo připravit sami doma.

Na jeho přípravu budete potřebovat 2 ingredience a jednu dle vašeho uvážení.

Suroviny

  • dva malé černé lanýže, každý o váze asi 7 gramů
  • šálek osoleného másla o pokojové teplotě
  • dle vašeho uvážení můžete přidat i olej z černého lanýže (není nutné)

Příprava

Rozemelte lanýže

Smíchejte mleté lanýže s máslem a důkladně je promíchejte vidličkou. Pokud použijete lanýžový olej, vmíchejte ho také – díky tomu bude lanýžové máslo lépe roztíratelné.

Máslo položte na voskový papír, srolujte do ruličky a konce stočte, aby se rulička utěsnila.

Dejte na 1 až 2 hodiny do ledničky a hotovo

Máslo můžete uchovávat v ledničce. Pokud chcete, aby vám déle vydrželo, dejte ho do mrazáku.

Na co máslo použít?

Lanýžové máslo můžete použít ke steaku, kuřeti, těstovinám, nebo přílohám. Zde je několik tipů:

  • Na horký steak si dejte hromádku černého lanýžového másla
  • Přidejte lžičku másla na dušenou zeleninu.
  • Přimíchejte do rizota nebo bramborové kaše

Dobrou chuť!