Jednohubky trochu netradičně

jednohubky

Uspořádejte oslavu a ohromte rodinu a přátele těmito snadnými jednohubkami. Jsou to malé pochoutky, které připravíte velmi rychle a většinou jen z pár surovin – jednohubky nesmí chybět na žádné party.

Vybral jsem pro vás tři recepty, které u nás mají vždy úspěch. Tak jdeme na to.

Salámovo-sýrové kousky

S pouhými třemi ingrediencemi můžete mít talíř připravený během několika minut. Pokud máte salám, smetanový sýr a olivy … pak máte o večírek postaráno.

Takže jak rychlé je rychlé?

Jednoduše namažte plátek salámu změklým smetanovým sýrem a srolujte ho. Do švu salámové rolky zapíchněte tři párátka a na každé párátko napíchněte olivu {pokud chcete}. Pak mezi párátky rozřízněte.

Hotové kousky přeneste na servírovací talíř a ihned podávejte, nebo je přikryjte fólií a nechte v chladničce, dokud nebudou připravené k podávání.  Pro větší pohodlí a snadnost lze tyto kousky připravit i den nebo dva předem. Stačí je přikryté uložit do chladničky.

Suroviny
  • Plátky tvrdého salámu
  • Smetanový sýr, změklý
  • Olivy {volitelně}
  • Příprava
Příprava

Plátek salámu rozložte naplocho; potřete ho tenkou vrstvou smetanového sýra. Srolujte. Podél švu srolovaného plátku zapíchněte tři párátka rovnoměrně od sebe. Na každé párátko položte olivu, pokud chcete.

Ostrým nožem nařízněte mezi párátky a rozdělte každou roládu na tři části. Postup opakujte se zbývajícími plátky salámu, abyste vytvořili požadované množství. Pokud nepodáváte ihned, přikryjte a uložte do chladničky.

Okurkové jednohubky pro vegetariány

Okurkové kanapky se šlehanou fetou, sušenými rajčaty a bazalkou jsou skvělou volbou nejen pro vegetariány.

K přípravě šlehané fety jsem použil svůj kuchyňský robot. Přidal jsem sýr feta, smetanový sýr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Při šlehání jsem pomalu přidával olivový olej.

Každý plátek okurky potřete šlehanou fetou, sušenými rajčaty a čerstvou bazalkou.

Suroviny

Na šlehanou fetu:

  • 180 g dobré fety nadrobte
  • 60 g smetanového sýra pokojové teploty
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/3 šálku olivového oleje

Na okurky:

  • 2 velké okurky nakrájené na plátky
  • sůl
  • Sušená rajčata okapaná a nakrájená na kousky
  • 1/2 šálku čerstvé bazalky nasekané
Příprava

Nejprve připravte šlehanou fetu. Vložte fetu a smetanový sýr do mísy kuchyňského robotu s ocelovým nožem. Šlehejte, dokud se sýry nepromíchají. Přidejte citronovou šťávu, ½ lžičky soli a ¼ lžičky pepře a zapněte kuchyňský robot. Za chodu kuchyňského robotu pomalu přidávejte olivový olej rovnoměrným proudem přes trubku. Vypněte kuchyňský robot.

Do středu každého plátku okurky dejte kopeček našlehané fety. Navrch dejte sušená rajčata a čerstvou bazalku. Podávejte.

Krevetové jednohubky

Jako milovník krevet u nás nikdy nemůžou chybět jednohubky s krevetovou pomazánkou. Opět velmi rychlé a snadné a přitom tak dobré.

Suroviny
  • 250 g vařených krevet, plus další na ozdobu
  • 1 dlouhá bageta
  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 svazku petrželky
  • 1/2 svazku kopru, čerstvého nebo mraženého
  • 1 šálek strouhaného sýra – i více druhů dohromady (eidam, gouda..jakýkoliv tvrdý strouhaný sýr)
Příprava

Uvařené krevety opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Krevety oloupejte a nahrubo nakrájejte na malé kousky. Krevety přendejte do středně velké mísy. Můžete koupit už loupané a usnadnit si práci.

Nasekejte petrželku a kopr, prolisujte česnek a přeneste do mísy. Přidejte zbytek ingrediencí na pomazánku: Přidejte 1 šálek sýra a 1/2 šálku majonézy. Vše promíchejte a máte pomazánku.

Nakrájejte bagetu na plátky. Plátky namažte pomazánkou a vložte je do trouby vyhřáté na 180˚C, aby se sýr rozpustil a krevety trochu zasyčely (8-10 minut).

Podávání: můžete je ozvláštnit tím, že navrch přidáte osmažené krevety.