Vepřové řízky v jogurtu jsou malý labužnický zázrak. Jsou šťavnaté a i chuť je jemnější. Jak už jsem psal v jiném receptu, na vepřové řízky mám radši krkovici, protože je prorostlejší a tím pádem není tak suchá. Na řízky v jogurtu ale klidně využijte i sušší vepřovou kýtu, která díky marinování bude šťavnatá taky.
Princip tohoto receptu spočívá v tom, že přes noc nebo i celý den naložíte řízky do jogurtové marinády a necháte několik hodin marinovat. Maso krásně zkřehne a je opravdu jemné.
Udělat marinádu není žádná věda, na to potřebujete jen bílý jogurt, sůl, česnek, vajíčka a nějaké koření. S kořením můžete experimentovat, někdo dává jen papriku, někdo ostřejší grilovací. Vyzkoušejte, jaká varianta vám přijde nejlepší.
My jsme vyzkoušeli tento recept na přípravu miniřízečků na oslavu a ani nevím jak, ale během chvilky už nebyly. To mluví za vše. Myslím, že kdo ochutná vepřové řízky v jogurtu, už nebude chtít klasiku.
Suroviny
- plátky vepřové kýty
- 3 stroužky česneku nebo drcený sušený česnek
- 2 lžíce grilovacího koření nebo mleté papriky
- 3 vejce
- 500 ml řeckého bílého jogurtu (nebo selského)
- sůl
- strouhanka na obalení
- olej nebo sádlo na smažení
Příprava
Plátky kýty naklepeme přes fólii, jen lehce, osolíme.
Ve velké míse smícháme 500 ml jogurtu, rozšleháme do něj vejce, přidáme koření a prolisovaný nebo drcený česnek. Promícháme.
Do marinády vložíme plátky masa, mísu přetáhneme fólií a dáme do lednice. Odležet můžeme nechat den i dva.
Po vyjmutí hned obalujeme ve strouhance a smažíme na sádle či oleji.