Dušený divoký králík

králík divoký

Dnes se s vámi podělím o recept na divokého králíka. A když píšu divokého, mám na mysli opravdu divokého. Jeden náš známý je myslivec a tak sem tam se nám doma vyskytne opravdová zvěřina. Příprava možná může být delší než u domácího králíka, ale zase ta nezaměnitelná chuť divočiny!

Každé zvíře, které žije ve volné přírodě, má maso libové, ale tužší. Klíčem k získání křehkého a chutného jídla je tedy použití správné techniky. A o tu se s vámi teď podělím.

Šťavnatý a křehký

Tento recept vás naučí, jak připravit divokého králíka, abyste dosáhli požadované šťavnatosti a křehkosti. Dokonale uvařený králík může svou křehkostí konkurovat i kuřecímu masu.

Navíc králičí maso patří do kategorie „zdravé“. Nejen že je velmi chutné, ale také v porovnání s ostatními druhy mas má nejvíce bílkovin, nejméně tuku a kalorií a obsahuje nejméně cholesterolu. Je tak dobré i při dietách.

Suroviny

  • 1 až 1,5 kg masa z divokého králíka
  • 4 až 5 cibulí nakrájených na plátky
  • 1 bobkový list
  • 1 sklenice červeného vína nebo libovolného druhu piva
  • 2 oloupaná a nakrájená rajčata
  • 3 až 4 celá zrnka pepře
  • sůl a další koření podle vlastního výběru
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka suchého oregana

Příprava

Maso králíka omyjte, očistěte a naporcujte. Do hrnce na středním ohni přidejte olivový olej a maso. Smažte několik minut. Přidejte nakrájenou cibuli a jemně promíchejte.

Přidejte nakrájená rajčata. Snižte teplotu a stále míchejte.

Po 2 až 3 minutách přidejte sklenici vína (nebo piva), celá zrnka pepře, bobkový list, sůl a další koření, které máte rádi. Přidejte tolik vody, aby bylo maso zcela zakryté.

Přikryjte hrnec a nechte maso vařit 30 až 40 minut.

Přidejte suché oregano a vařte ještě 20 minut.

Pokrm je hotový, když se maso oddělí od kostí. Bez použití vína (nebo piva) bude vaření králíka trvat nejméně 3 hodiny a bude třeba občas přidat další vodu. Obecně platí, že křehkosti a měkkosti dosáhnete, když použijete pivo, víno nebo ocet (já dávám přednost pivu).

Divokého králíka rád podávám s vařenou rýží, bramborovou kaší nebo salátem.