Přemýšleli jste někdy, že si uděláte domácí špek? Já až donedávna taky ne, ale když jsem zjistil, že je to tak jednoduché a přitom tak chutné, tak se o recept musím podělit i s vámi.
Základem je samozřejmě udírna, bez té to nepůjde. Pokud máte na zahradě nebo mají přátelé, pak není co řešit a můžete se do toho pustit.
Než se ale vrhneme na samotný domácí špek, možná si položíte otázku „co s ním?“. Odpověď je opravdu jednoduchá. Buď ho přidáte do dalších receptů, nebo si ho vychutnáte samotný, třeba s domácím chlebem!
Špek můžete využít například pod pečeného králíka či kuře, pod hovězí či vepřové maso, do zelí, do špekových knedlíčků. Zkrátka je toho plno, kde se dá špek využít.
Suroviny
- Sádlo s kůží
- 10 dg soli na jeden kilogram sádla
- sladká či pálivá paprika
- sušený česnek
Příprava
Sádlo nakrájíme na pásy a ty obalíme ve směsi soli, papriky a česneku. Koření můžete přidat/odebrat podle chuti.
Kusy omotáme do potravinářské fólie a takto naložené dáme do lednice, kde necháme odpočívat minimálně 7 dní. Po tuto dobu je pravidelně otáčíme.
Poté ho vyndáme z lednice a omyjeme a vyvěsíme do udírny.
Udíme při teplotě 65 – 70°C asi 8 –10 hodin. Doba uzení ale závisí také na tloušťce špeku. Špek by během uzení neměl kapat, pak je teplota příliš vysoká.