Tento kakaovník je velmi jednoduchý na přípravu. Jemná chuť, bohatá porce hořké čokolády a vláčnost z něj ale dělají něco výjimečného.
Většinou se v kuchyni snažím zachovávat jednoduchost. Nepotrpím si na složité a časově náročné recepty. A i v jednoduchosti tohoto receptu je krása. Možná vzhledem neohromí, za to chutí určitě ano.
Kakaový prášek
Co se týče kakaového prášku, jsou nejrozšířenější dvě varianty: holandsky zpracované kakao a přírodní kakao. To se vyrábí tak, že se z kakaa odstraní kakaové máslo a zůstane jemný prášek. Kakao zpracované holandským způsobem jde ještě o krok dál, protože odstraňuje kakaové máslo a přidává alkalizační činidlo, které snižuje kyselost kakaa. Holandsky zpracované kakao má jemnější chuť a je tmavší barvy.
Tipy pro úspěch
Chcete mít jistotu, že váš kakaový dort bude dokonalý? Pomohou vám tyto rady a tipy!
Nevynechávejte mouku. Když připravujete dort s polevou, můžete zakrýt případné nedokonalosti, pokud dort nevyjde z formy hladce. Protože tento dort není s polevou, pokud se část těsta přilepí na stěny formy, když ho obrátíte, bude to vidět. Proto je tak důležité vysypat pánev moukou! Je to nejlepší způsob, jak zabránit tomu, aby se koláč přilepil. Pokud máte k dispozici sprej na vaření s moukou, měl by fungovat také.
Použijte ingredience pokojové teploty. Nadýchanějšího těsta dosáhnete vždy, když budou mít suroviny při začátku receptu pokojovou teplotu.
Nepřehánějte to s mícháním, ať těsto není tuhé.
Vymyslete zdobení
Kakaovník můžete trochu vylepšit některými ozdobami, které už máte po ruce. Zde je několik nápadů:
Přidejte čerstvé ovoce. Na vrch dortu naaranžujte jahody, maliny a borůvky, abyste ho vylepšili. Na podzim jsou pěkné i šípky z granátových jablek.
Podávejte se šlehačkou. Domácí slazená šlehačka je hračka!
Pokapejte slaným karamelem. Přidejte také opečené nebo glazované pekanové ořechy.
Skladování
Tento kakaový dort můžete skladovat zabalený nebo ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 3 až 4 dnů.
Můžete i mrazit
Tento kakaovník můžete zmrazit až na 3 měsíce; můžete ho zabalit celý nebo jednotlivé plátky a pak ho uložit do vzduchotěsné nádoby nebo mrazicího sáčku. Před podáváním jej nechte rozmrazit při pokojové teplotě nebo si kakaový dort ohřejte v mikrovlnné troubě.
Suroviny
- 2 šálky (240 g) hladké mouky
- 3/4 šálku (64 g) neslazeného kakaového prášku
- 1 a 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 šálku (170 g) nesoleného másla, změklého
- 1 a 3/4 šálku (350 g) pevně zabaleného světlého hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/3 šálku (314 ml) vody
- moučkový cukr na posypání
Příprava
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem dortovou formu. Poprašte ji moukou.
Mouku, kakao, jedlou sodu a sůl ušlehejte. Odstavte.
Pomocí elektrického mixéru na střední rychlost vyšlehejte máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte vanilku.
Do máslové směsi přidávejte po částech moučnou směs střídavě s vodou. Začněte a skončete moukou. Míchejte, dokud se nespojí.
Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 55-60 minut, dokud není koláč na dotek pružný a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
Nechte koláč hodinu chladnout na mřížce. Pak koláč vyklopte na mřížku a poté na servírovací talíř. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.